Çin’de Antimon Kaçakçılığıyla 22 Kişi Hapse Mahkum Edildi

ÇİN’DE ANTİMON KAÇAKÇILIĞI YAPAN 22 KİŞİ HAPSE MAHKUM EDİLDİ

Çin’de, ihracat kontrolü uygulanan kritik mineral antimon kaçakçılığına karışan 22 kişi mahkum edildi. Guangdong eyaletinde, Şıncın Orta Halk Mahkemesi, bu kişilerin 166 ton antimonu şubat ve mart aylarında ihracat lisansı olmadan yurtdışına kaçırmaya çalıştıklarını belirtti. Mahkeme, şebekenin lideri olan Vang Vubin’e 12 yıl hapis ve 1 milyon yuan (yaklaşık 142 bin dolar) para cezası verirken, diğer şebeke üyelerine ise 4 ay ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları kesildi.

ŞEBEKENİN ULUSLARARASI BAĞLANTILARI

Mahkeme, kaçakçılık şebekesinin yurt dışındaki suç ortakları ile işbirliği yaptığını ortaya koydu. Ele geçirilen antimonun 96 tonunun gümrüklerde yakalandığı ifade edilirken, kalan miktarın akıbetine dair bir bilgi verilmedi. Ayrıca, benzer bir davada daha önce, gerekli ihracat lisansları olmaksızın 325 ton galyum, germanyum ve antimon gibi metalleri yurtdışına çıkarmaya çalışan bir başka şebekenin üyeleri de hapis cezasına çarptırılmıştı.

JEOSTRATEJİK REKABETTE KRİTİK ROL

Antimon ve benzeri kritik mineraller, teknoloji ve güvenlik açısından sahip oldukları önem nedeniyle büyük güçler arasında süregelen jeopolitik rekabetin yeni bir alanı haline geldi. Çin, dünya genelinde en büyük antimon üreticisi olarak, Eylül 2024 itibarıyla antimon cevheri ve bazı metal ürünleri için ihracat lisansı zorunluluğu getirmişti. Pekin yönetimi, ABD’nin çip sektörü üzerindeki kısıtlamalarına karşı, Aralık 2024’ten itibaren kritik minerallerin ABD’ye ihracatını yasaklamıştı.

Kritik minerallerin ihracatına ilişkin düzenlemeler, ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in 30 Ekim’de yaptığı görüşmenin ardından değişime uğrayarak, bu yasağın 27 Kasım 2026’ya kadar askıya alındığı bildirilmişti. Antimon, yüksek performanslı silah sistemleri ve yarı iletkenlerin üretiminde önemli bir rol oynayan bir mineral olarak tanınıyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Baraj Kapakları Kapatıldı, Esma Nur Arama Çalışmaları Yoğunlaştı

Sivas'ta Kelkit Çayı'na düştüğü düşünülen Esma Nur Hacıosmanoğlu'nu arama çalışmaları 21'inci gününe girdi. Kaza, 16 Mayıs'ta gece yarısı D-100 karayolunda meydana geldi.

Üç İlde Yarın Yerel Ara Seçim Yapılacak

Türkiye'nin üç şehrinde yarın yerel ara seçim yapılacak ve Tokat, Gümüşhane ile Nevşehir'de altı beldede belediye başkanı ile meclis üyeleri için sandık kurulacak. Ayrıca 362 mahallede muhtar ve ihtiyar heyeti seçimi yapılacak.

TOKİ 64 İlde 20 Bin Konutu Kurasız Satışa Sunuyor

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 64 ilde üretilen yaklaşık 20 bin konut, 15 Haziran 2026 ile 17 Temmuz 2026 tarihleri arasında kurasız ve başvuru önceliğine göre açık satışa sunuluyor. Satışlar Türkiye Halk Bankası ve Ziraat Bankası şubeleri üzerinden yapılacak.

Bursa’daki Boya Fabrikasında Yangın: Ekipler Sevk Edildi

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan bir boya fabrikasında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevleri görenlerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Benzine 53 Kuruş İndirim Yapıldı

Petroldeki düşüşle birlikte benzinin litre fiyatı 53 kuruş indirildi ve bugünden itibaren İstanbul'da 62,92, Ankara'da 63,89, İzmir'de 64,17, doğu illerinde 65,54 lira oldu. İndirim petroldeki düşüşe paralel.