Çinli otomotiv üreticileri, rekabetçi fiyatlarla girdikleri pazarların büyümesine katkı sağlarken, ‘Made in EU’ gibi korumacı politikaların hedefinde yer alıyor. Ancak rakamlar, Çinli üreticilere set çeken pazarların durakladığını veya küçüldüğünü gösteriyor. Büyümenin sürdüğü pazarlarda ise artışın büyük bölümü Çinli markalardan geliyor.
PAZARDAKİ BÜYÜME VE SATIŞ RAKAMLARI
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, bu yılın ocak-eylül döneminde Avrupa genelinde otomobil pazarı yüzde 6.3 artarak 10.5 milyon adedi aştı. Kıtada geçen yılın aynı dönemine kıyasla 626 bin 903 adet daha fazla otomobil satıldı. Bu artışın 510 bin 976 adedi Çin sermayeli beş büyük otomotiv grubundan geldi. Başka bir ifadeyle, Avrupa otomobil pazarında büyümenin yüzde 81.5’i Çinli üreticilerden kaynaklandı.
ÇİN HARİÇ BÜYÜME YÜZDE 1.3
Dokuz ayın sonunda, BYD, SAIC Motor, Chery, Leapmotor ve Volvo Cars’ın sahibi olan Geely Grubu’nun Avrupa pazarındaki toplam satışları, geçen yılın aynı dönemine göre 1.7 katına çıkarak 1 milyon 248 bin 695 adede yükseldi. Aynı dönemde Çinli otomotiv gruplarının toplam pazar payı da yüzde 7.4’ten yüzde 11.8’e çıktı. Ancak, Çin sermayeli gruplar çıkarıldığında Avrupa otomobil pazarındaki büyüme, yüzde 6.3’ten yüzde 1.3’e düştü. Çünkü, diğer üreticilerin toplamı, geçen yıla göre yalnızca 115 bin 927 adetlik ilave satış gerçekleştirebildi.
BYD’NİN BAŞARISI VE DİĞER ÇİN MARKALARI
Bu değişimin en çarpıcı örneklerinden biri BYD’ye ait. Çinli üretici, Avrupa’da henüz seri otomobil üretimine başlamamasına rağmen, satışlarını yüzde 134.6 artırarak 283 bin 997 adede çıkardı. Böylece, kıtada fabrikaları bulunan Ford, Fiat, Tesla, Nissan, Cupra, SEAT, MINI ve Suzuki gibi sekiz markayı geride bıraktı. Diğer Çinli üreticiler de benzer bir yükseliş yaşadı. MG’nin sahibi SAIC Motor, satışlarını yüzde 20.3 artırarak 272 bin 251 adede ulaştı. Chery Grubu ise yüzde 255.9 artışla 260 bin 650 adede ulaştı. Leapmotor ise yüzde 424.2 büyümeyle 87 bin 922 adetlik satış gerçekleştirdi. Geely, satışlarını yüzde 14.5 artırarak 343 bin 875 adede yükseltti.
ÇİN'Lİ MARKALAR TÜRKİYE'DE ZORLANIYOR
Avrupa’da pazarı büyüten Çinli markalar, Türkiye’de ilave gümrük vergileri ve ithalat şartlarıyla ciddi kayıplar yaşadı. Ocak-Eylül 2026’da Çinli markaların satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43.8 düşerek 36 bin 245 adede geriledi. Pazar payları da yüzde 5.77’ye kadar düştü. Yatırım gündeminden dolayı araç ithal edemeyen BYD’nin satışlarındaki yüzde 80 gerileme önemli bir rol oynadı. Çinli markaların Türkiye’de bir yılda yaklaşık 30 bin adet kaybetmesi, pazar daralmasını daha da belirgin hale getirdi.