İsrail ordusuna bağlı bir asker, Mart ayında bir CNN foto muhabirine fiziksel saldırıda bulunmasının ardından komutanları tarafından resmi olarak kınama cezasına çarptırıldı ancak olayla ilgili herhangi bir suçlamayla karşı karşıya kalmadı. İsrail ordusu, olayla ilgili yürütülen soruşturmanın ardından askerin kullandığı orantısız güç nedeniyle disiplin cezası aldığını duyurdu. Askeri polisin cezai soruşturma birimi olayı incelemesine rağmen, askeri savcılar konuyu adliyeye taşımayarak disiplin sürecine yönlendirdi.
ASKERİN PİŞMANLIK AÇIKLAMASI DİSİPLİN SÜRECİNİ BELİRLEDİ
Ordu tarafından yapılan açıklamada, disiplin sürecinde pişmanlık duyduğunu ifade eden askere resmi komuta kınama cezası verildiği belirtildi. Bu kınama cezasının askerin kişisel dosyasına işlendiği ve ordudaki geleceğini olumsuz etkileyeceği kaydedildi. Yetkililer, olayın faili olan yedek askerin ismini kamuoyuyla paylaşmadı.
TAYASİR KÖYÜNDE YAŞANAN FİLME ALINAN SALDIRI
Saldırı, Mart ayında işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Tayasir köyünde meydana geldi. CNN foto muhabiri Cyril Theophilos, bölgede yeni kurulan yasa dışı bir İsrail yerleşim yerini görüntülediği sırada bir İsrail askeri tarafından boynundan sıkılarak yere yatırıldı. Olay anında İsrail askerleri CNN ekibine tüfeklerini doğrultarak ekiptekileri alıkoydu. Olayla ilgili olarak daha önce Filistinlilere yönelik “intikam” ifadeleri kullanan bir asker ise ordudan ihraç edilmişti.
ORDUDAN SERT DİSİPLİN HAREKETİ VE TABURUN GERİ DÖNÜŞÜ
Olayın ardından İsrail Ordusu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Eyal Zamir, sert bir disiplin önlemi alarak ultra-Ortodoks “Netzah Yehuda” birliğinin yedek taburunun tüm operasyonel faaliyetlerini durdurdu. Ordu, saldırıyı “ciddi bir etik ve mesleki başarısızlık” olarak nitelendirdi. Yaklaşık 30 gün süren eğitim semineri ve ek talimin ardından tabur yeniden Batı Şeria’da görevlendirildi.