Covid-19, Beyin Yaşlandırmasını Hızlandırdı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA COVID-19’UN BEYİN YAŞLANMASINA ETKİSİNİ ORTAYA KOYUYOR

Nottingham Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği araştırma, 2020’li yılların başında yaşanan Covid-19 pandemisinin bilinmeyen bir etkisini ortaya çıkarmaktadır. Araştırmacılar, UK Biobank verilerinden yararlanarak 15 binden fazla yetişkinin bilgilerinden sağlıklı beyin yaşlanmasını tanıyan bir yapay zeka modeli geliştirmiştir. Bu model, pandemiden önce ve pandemia sırasında taranan iki grup arasında beyin yaşını karşılaştırmıştır. Sonuçlar, pandemi sürecinde insan beyninin yaşlanma hızının ortalama 5,5 ay öne çekildiğini göstermiştir.

BİREYSEL BEYİN SAĞLIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Çalışmanın başındaki nörolog Ali-Reza Mohammadi-Nejad, “Covid geçirmeyenlerde de belirgin artış gördük. İzolasyon ve belirsizlik gibi faktörler beyin sağlığını etkiledi” açıklamasını yapmaktadır. Diğer taraftan ekipten nörolog Dorothee Auer, elde ettikleri verilerin iki farklı zaman dilimine ait olduğunu vurgulayarak, “Gördüğümüz değişikliklerin geri dönebileceğini söylemek mümkün, bu da cesaret verici. Beyin sağlığını sadece hastalıklar değil, çevremiz de şekillendiriyor” şeklinde ifadeler kullanmıştır.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.