DEMOKRASİ HUKUKU NOTLARI ÜZERİNE AÇIKLAMALAR
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, X hesabında “Demokrasi hukuku notları (7)” başlıklı bir yazı paylaştı. Uçum, “Demokratik kazanımları koruyarak değişim; değişim zamanlarında yurtsever demokrasinin temel gücü olan halkın demokratik birikimlerini korumak demektir. İşte Türkiye’de halkın iki oy hakkının ve yüzde 50+1 kuralının korunması demokratik birikimin gereğidir” dedi. Uçum, yazısında 8 madde sıralayarak, “Demokrasi hukuku yurtsever demokrasiye hukuki güvence sağlayan normlara göre işlediğinde tam bağımsızlık hukuksal olarak hayata geçer” ifadesinde bulundu.
DEMOCRACY CHATTER: TEMEL KAVRAMLAR
Uçum, demokrasiye dair “Demokrasi hukukun ilkeleri bahsini tamamlamıştık. Şimdi ise demokrasiye ilişkin kavramsal çerçeveyi ve yurtsever demokrasinin niteliklerini ele alarak demokrasi hukuku notlarını bitiriyoruz” ifadeleriyle başladığı yazısında, demokrasi ile ilgili ehil tartışmalara değindi. Literatürdeki demokratik türler, uygulama biçimleri ve alanları gibi konuları ele alarak, “Bu tartışmalar uzunca süre batıcılığın fikri tekelinde sürdü. Ancak demokrasiyi batıya ait gören ideolojik yaklaşımların ifşa edilmesiyle günümüzde demokrasi tartışması genel ve nötr bir hukuk tartışmasına dönüştü” şeklinde belirtti.
YURTSEVER DEMOKRASİNİN TEMEL NİTELİKLERİ
Uçum, yurtsever demokrasinin niteliklerine şu şekilde değindi:
1-) Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması yurtsever demokrasinin temel niteliğidir. Bunun sağlanması için milli egemenliğin yanında bürokratik kurumsal egemenliğe yer vermemek ana şarttır.
2-) Vesayetsiz demokrasi, milli egemenliğin bütünlüğünü güvence altına alır. Demokratik irade üzerinde hiçbir makam olmamalıdır. Cumhuriyet ve demokrasi bir bütün olarak işlev göstermelidir.
3-) Kuvvetlerin egemenliğin fonksiyonu olması yurtsever demokrasi için belirleyicidir. Kuvvetler ayrılığı, milli egemenliğin işlemidir ve buna göre düzenlenmelidir.
4-) Başkanlık, demokratik cumhuriyete en uygun hükümet modelidir. Yurtsever demokrasi gereği, başkan doğrudan halk tarafından seçilir ve yürütme yetkisiyle donatılır.
5-) Milli hukukun üstünlüğü, yurtsever demokrasinin pozitif hukuk niteliğidir. İç hukuka uluslararası sözleşmeler karşısında üstünlük tanınmamalıdır.
6-) Milli yargının belirleyiciliği, yurtsever demokrasinin yargısal niteliğidir. Dış yargı mercileri, milli yargının yanında asla hiyerarşik bir konumda olmamalıdır.
7-) Demokratik kazanımları korumak, yurtsever demokrasinin temel gücü olarak halkın demokratik birikimlerini korumayı ifade eder.
😎 Tam bağımsızlık, yurtsever demokrasinin temelidir. Egemenlik ve yetki devirlerine kesinlikle izin verilmemelidir.
Sonuç olarak, “demokrasi hukuku yurtsever demokrasiye hukuki güvence sağlayan normlara göre işlediğinde tam bağımsızlık hukuksal olarak hayata geçer” ifadesiyle Uçum, konunun önemine vurgu yapıyor.