DANİMARKA’DA İKİNCİ KEZ DRONE OLAYI
Danimarka, içinde bulunduğu hafta boyunca insansız hava araçları (drone) nedeniyle havaalanı operasyonlarını zor durumda bırakmaya devam ediyor. Ülkenin kuzeyindeki Aalborg Havalimanı, radarlarında drone tespit edilmesinin ardından geçici olarak kapatıldı. Ayrıca, güneydeki Esbjerg, Sønderborg ve Skrydstrup havalimanlarında drone hareketliliği kaydedildi, ancak bu havalimanları faaliyetlerine devam ediyor.
BAKANLAR, TEHDİTLERİN CİDDİYETİNE DİKKAT ÇEKTİ
Konuya dair bir basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Peter Hummelgaard, yaşanan olayların Avrupa genelinde artan gerilimlerin bir devamı olduğunu belirtti ve “birlik olma zamanı” çağrısı yaptı. Hummelgaard, ülkelerinin maruz kaldığı hibrit tehditlerin “kalıcı” olduğunu vurguladı. Yerel yetkililerin olaya dair detayları araştırmak için yoğun bir çaba içinde olduğunu ve tüm olasılıkların değerlendirildiğini söyledi. Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen, drone hareketliliğinin “sistematik” bir yapı gösterdiğini ve “profesyonel bir aktörün” bu durumu gerçekleştirdiğini ifade ederken bunun bir “hibrit saldırı” olduğunu dile getirdi. Poulsen, ordunun drone’ları etkisiz hale getirme kapasitesine sahip olduğunu ancak şu an için Danimarka’ya karşı doğrudan bir askeri tehdidin bulunmadığını belirtti. Ayrıca, Cuma günü Avrupa düzeyinde bir toplantı yapılacağını ve drone hazırlıklarının nasıl güçlendirileceğinin tartışılacağını duyurdu.
POLİS, TİTİZ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYOR
Ulusal Polis Şefi Thorkild Fogde, tüm vakaların titizlikle inceleneceğini belirterek, “Drone’ları kimin gönderdiğini ve neden gönderildiğini öğrenmek için elimizden geleni yapacağız” dedi. Bu gelişmeler, hafta başında Kopenhag Havalimanı’nda da drone ihlali sebebiyle kapanmıştı. Başbakan Mette Frederiksen, durumu “Danimarka altyapısına yönelik bugüne kadarki en ciddi saldırı” olarak değerlendirmişti. Avrupa, son dönemde birçok NATO üyesi ülkenin hava sahasında Rus drone’larının ihlalleri hakkında bildirimlerde bulunması nedeniyle yüksek alarmda. Başbakan Frederiksen, Kopenhag’daki drone olayında Rusya’nın olası rolünü göz ardı edemeyeceklerini ifade etti, ancak Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bu iddiaları “aslı olmayan” bir söylem olarak nitelendirdi.
DURUMU YAKINDAN TAKİP EDİYORLAR
Aalborg’daki drone hareketliliği nedeniyle en az üç uçuş başka noktalara aktarıldı. Havalimanının aynı zamanda askeri bir üs olarak kullanıldığı ve Danimarka Silahlı Kuvvetleri’nin de durumlardan etkilendiği belirtildi. Kuzey Jutland Polisi, durumu yakından takip ettiklerini, fakat havadaki drone sayısına dair bilgi veremeyeceklerini açıkladı. Başkomiser Jesper Bøjgaard Madsen, “Drone’ların amacına veya arkasındaki aktöre dair şu an yorum yapamayız. Fırsat bulursak düşüreceğiz” ifadesinde bulundu. Polis, yolcuların ya da bölge sakinlerinin tehlikede olmadığını, ancak halktan bölgeden uzak durmalarını istedi.
NATO, RUSYA’YI KINIYOR
Salı günü gerçekleştirilen bir toplantının ardından NATO, Rusya’nın eylemlerini kınayarak, ittifakın kendini savunmak adına “gerekli tüm askerî ve askerî olmayan araçları” kullanacağı uyarısında bulundu. Açıklamada, “Rusya bu eylemlerin tam sorumluluğunu taşımaktadır. Bu hareketler tırmandırıcıdır, yanlış hesaplama riskini artırır ve hayatları tehlikeye atar. Derhal sona ermelidir” denildi. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, “Biz savunma amaçlı bir ittifakız, evet, ama saf değiliz. Neler olup bittiğini görüyoruz” dedi. Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump, BM konuşmasının ardından, NATO ülkelerinin hava sahasını ihlal eden Rus uçaklarının vurulması gerektiğini ifade etti. Geçen hafta Estonya ve Polonya, Rusya’nın hava sahalarını ihlal ettiği iddiasıyla diğer NATO üyeleriyle istişare talep etti. Romanya ise hava sahasının Rus drone’ları tarafından ihlal edildiğini duyurdu.