Davutoğlu: 24 saatlik bir süreç daha var!

Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara'da basının sorularını yanıtladı.

Davutoğlu konuşmasında, "Kılıçdaroğlu'na görev verilip verilmemesi Cumhurbaşkanı'nın takdiridir" dedi.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

7 haziran seçimleri çok çarpıcı bir tabloyu ortaya koydu. Ak Parti olarak az bir marjla tek parti iktidarını kaçırdı. Geçmişte de koalisyon hükümetleri oldu ama orada daha parçalanmış bir tablo vardı. Ve koalisyonun kendi içinde mantığı vardı.

"ANAYASALAR NE DİYORSA ONUN YAPILMASI GEREKİR"

İki ayı geçen bu süre içinde olgun bir şekilde bu yeni şartlara intibak etmeye çalıştık.  Bir de şu husus önemli. Anayasa ne diyorsa, yasalar ne diyorsa, onun yapılması önemli. Küçük siyasi hesaplar için anayasal çerçevelerden kopulduğu zaman hep beraber zaman görürüz. AK Parti olarak da 7 Haziran'dan bu yana bu anayasal çerçeveyi uygulamak için büyük çaba sarf ettik. Nedir bu? Anayasa diyor ki, TBMM Başkanı seçilir, seçildi. Başkanlık divanı seçilir, seçildi. Cumhurbaşkanı görevi verir, verdi.

Ben geçtiğimiz hafta görevi iade ettim. Olağandışı bir görünüm verilmek istenen her aşamada son derece olağan davranmak lazım. Anayasal çerçeve bugün itibariyle, cumhurbaşkanı yetkisini kullanır ve bir görevlendirme yapar. Bu artık cumhurbaşkanımızın takdiridir. Görevin bana verilmesi halinde yine anayasa bana ne diyorsa onu yapacağım. Ne eksik, ne fazla.

Meclis Başkanımız bana sayıları verdiğinde ben uygun gördüğüm isimlere teklif götürürüm. O teklif götürülen şahıslar, bakanlık gibi onurlu, hele hele bu kritik dönemde bakanlık görevi üstlenmek milli bir vazifedir benim için. Böyle bir görev verdiğimde hayır dememesini beklerim.

Bu seçime hep beraber bütün partiler gireceğiz. Bu hükümetin içinde bütün partiler olursa, tansiyon düşer, bütün oy veren vatandaşlarımız temsil edildiklerini gördüklerinde mutlu olurlar.

"24 SAATLİK BİR SÜREÇ DAHA VAR"

Perşembe günü Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'ye çağrıda bulunmuştum. Keşke cumhurbaşkanımızı böyle bir karar vermek zorunda kalmamış olsaydı. Keşke biz siyasi partiler buna bir çözüm bulsaydık.

Şimdi işleyiş de böyle olacak. Ümit ederim ki teklif götürdüğümüz, daha 24 saatlik süreç var. Böyle bir durum olması halinde, bütün elimdeki imkanlar ve gördüğüm perspektifleri de değerlendirerek en uygun isimlere teklif götürürüm.

Kılıçdaroğlu'na görevin verilip verilmemesi cumhurbaşkanımızın takdiridir.

"HENÜZ GÖREVİ ALMADIM"

İsimlendirme konusunda nihai duruma gelmiş değilim. Henüz görevi almadım. Ama zihni bir hazırlık anlamında soruyorsanız, 7 Haziran'dan sonra bütün hazırlıkları zihnimizde yoğuruyoruz.

Hiçbir siyasi aidiyet bağına atıfta bulunmaksızın tek ölçüm var. Ehliyet, liyakat ve temsil kabiliyetine haiz olmak. Herhangi bir bakanlık için isimler, milletvekilleri arasında teklif ederim. en doğru ismi bulmaya çalışırım.

3 dönem kuralı… Bu ilkenin temel felsefesi siyasette kan değişimine imkan sağlamaktı. Ama bu sefer özel bir durum hazır oldu. Dört ayda bir dönem bitmiş oldu. Bunu bir dönem olarak saymak, bazı arkadaşların birikimlerini kullanmak bakımından zorluklar doğurur, dönem olarak saymak üç dönem kuralına takılanlar açısından zorluklar doğurur.

Bir tüzük heyeti oluşturduk. Çalışma talimatı verdim. Tüzüğümüzde başka değişikliklerin olmasını planlıyoruz.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Ferdi Zeyrek Davasına Kamu Görevlileri Eklendi

Manisa'da eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesi soruşturmasında ek bilirkişi raporuyla 6 kamu görevlisi kusurlu bulundu. Yunusemre Belediyesinde görevli 6 kişi hakkında hazırlanan iddianame ana davayla birleştirildi.

Trabzonspor, Saviolo ile 5 Yıllık Sözleşme İmzaladı

Trabzonspor, Portekiz temsilcisi Vitoria Kulübü ile yaptığı anlaşma sonucu 20 yaşındaki futbolcu Noah Jose Saviolo'nun transferini resmen duyurdu. Bordo-mavili kulüp, sözleşme fesih bedeli olarak Portekiz ekibine 8 milyon 500 bin Euro ödeyecek.

Raylara Düşen Çocuk Tramvay Altında Can Verdi

Fatih'te T1 tramvay hattının Laleli-İstanbul Üniversitesi durağında dengesini kaybeden yabancı uyruklu Muhammed M.M. raylara düştü. O sırada gelen tramvay raylara düşen çocuğa çarptı.

Trump: Netanyahu İran Karşısında Yalnız Kalabilir

İran ile İsrail arasında 8 Nisan'dan bu yana süren kırılgan ateşkes, tarafların karşılıklı füze saldırılarıyla bozuldu ve çatışmalar 24 saat içinde durdu. Çatışma, ABD ile İran arasında savaşı sona erdirmek için pazarlıklar sürerken patlak verdi.

Fidan: Azerbaycan-Ermenistan Barış Sürecini Destekliyoruz

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki üçlü dışişleri bakanları toplantısı İstanbul Çırağan Sarayı'nda başladı. Toplantı öncesinde Bakan Fidan ikili görüşmeler yaptı.