Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Alaattin Durmuş, 11 Temmuz 2024 tarihinde sunduğu dilekçede, “Konut alanları içinde bulunan parfüm dolum tesisinin faaliyet esnasında çıkardığı ses, görüntü ve kimyasal maddeler tehlike arz etmektedir. Mahalle sakinlerimizin can ve malı için tehlike teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı. Dilekçeye yanıt veren Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, “Adres tespit edilemediği” ve “bölgedeki işletmelere ani denetim yapılacağı” bilgisini verdi. Ancak, tesisin denetlendiğine dair herhangi bir bilgi verilmediği iddia ediliyor.
İKİNCİ UYARI: CİMER’E YAPILAN İHBAR
12 Aralık 2024 tarihinde bir vatandaş, CİMER üzerinden parfüm tesisini şu ifadelerle şikâyet etti: “İsmi levhası olmayan parfüm imalatı ve dolumu yapılan iş yerinde kadınlar ve çocuklar sigortasız çalıştırılıyor. İş güvenliği yok. Yemek parası 70 lira karşılığında ‘yemeği kendiniz yiyin’ deniyor.” SGK İl Müdürlüğü, 2 Ocak’ta bu başvuruya yanıt vererek, şikâyetin işleme alınabilmesi için iş yerinin tam adresi, iletişim bilgileri ve çocuk işçilerin kimlik bilgilerinin paylaşılması gerektiğini bildirdi.
KAMU KURUMLARINDAN SORUMSUZLUK ELEŞTİRİSİ
Gazeteci İsmail Saymaz, yaptığı açıklamalarda, bu iki bildirimle kamu kurumlarının sorumluluğuna dikkat çekti. Saymaz, “Kamu kurumlarındaki bu sorumsuzluğun bedeli çok ağır oldu. Üçü çocuk, altı kadın işçi hayatını kaybetti. Yedi işçi ise yaralandı. Bölgede bu şekilde kaç atölye daha var, bilinmiyor” ifadelerini kullandı.