Milli Eğitim Bakanı’nın Açıklamaları
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ‘Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, “Bu ülkede yaşanan tek sorun başörtüsü değildi. Mesela imam hatip lisesi mezunu olmak bir problemdi. Akademik çalışmalarınıza bakmadan refüze edildiğiniz bir Türkiye yaşadık. Lise tercihinden dolayı rakiplerinden geri koşullarda rekabet etmek zorunda olunan bir Türkiye yaşadık. Bilhassa 2011 yılında yapılan düzenleme ile bahsedilen problemler aşıldı. Evrensel laiklik anlayışı ile bağdaşır, özgür bir Türkiye noktasındayız” dedi.
Değişim Süreci ve Sonuçları
Bakan Tekin, Türkiye’de yaşanan dönüşüm sürecine vurgu yaparak, “2011 yılında yapılan düzenleme ile öğrencilerin tercihlerine daha fazla önem verilmesi sağlandı. Artık akademik başarılarıyla değerlendirilen öğrenciler, istedikleri alanda eğitim alma imkanına sahip oldular. Bu değişim, eğitim sisteminin temelini daha güçlü yaparak, öğrencilere daha fazla özgürlük ve eşitlik sağlamaya yönelik bir adımdı” ifadelerini kullandı.
Laiklik ve Özgürlük Yaklaşımı
Bakan Tekin, laiklik ilkesinin evrensel normlarla uyumlu bir şekilde yorumlanması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de laiklik anlayışı, bireyin inanç özgürlüğünü tanıyan ve saygı gösteren bir temele dayanmalıdır. Bu noktada yapılan düzenlemeler, eğitimde özgürlüğü ve çeşitliliği destekleyerek, her öğrencinin potansiyelini maksimize etmeye yardımcı olmaktadır” şeklinde konuştu.