Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından 16-18 Eylül tarihlerinde Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen yarışmada, finalist takımlar üç farklı kategoride mücadele etti. “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması Ortaokul Seviyesi”, “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması Lise Seviyesi” ve “Sağlıkta Yapay Zeka” kategorileri yoğun ilgi gördü. Ardından 18-20 Eylül tarihlerinde Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ikinci yarışmada ise 8 farklı kategoride finalist takımlar yarıştı.
KATEGORİLERDE YARIŞMA HEYECANI
İkinci yarışmada, “Sanayide Robotik Uygulamalar”, “Jet Motor Tasarım”, “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması İlkokul Seviyesi”, “Havacılıkta Yapay Zeka”, “Biyoteknoloji İnovasyon”, “Çip Tasarım”, “Elektronik Harp” ve “TEKNOFEST Mesleki Yetenek” kategorileri yer aldı. Türkiye’nin yanı sıra birçok ülkeden yaklaşık 3 bin çocuk ve gençten oluşan 677 finalist takım, bu etkinliğe katıldı.
ÖDÜLLER GÜNEYDOĞU TEKNOFEST'TE VERİLECEK
TEKNOFEST Danışma Kurulu Üyesi ve T3 Vakfı Diyarbakır İl Sorumlusu Yahya Akıl, katılımcıların projelerinin çok başarılı olduğunu belirtti. Akıl, “Diyarbakır’da 16-20 Eylül tarihleri arasında 5 gün boyunca yarışmalar gerçekleştirildi. 3 bine yakın yarışmacı katıldı. Her kategoride ilk 3’e girenlerin ödülleri, Şanlıurfa’da düzenlenecek Güneydoğu TEKNOFEST’te verilecek” dedi. Akıl, öğrencilerin gelecekte hangi alanlarda kendilerini geliştirebilecekleri konusunda da ufuk açtığını ifade etti.
YARIŞMADA Elde EDİLEN DENEYİMLER
Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Muhammet Ali Kara, yarışmaya danışman hocaları ile birlikte katıldıklarını aktardı. Kara, “Elimizden geleni yaptık. Burada çok şey öğrendik ve mutluyuz” diye konuştu. Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Yunus Erdem Ergül, “Elektronik Harp” yarışmasının ilk yılı olduğunu ve 5 aydır hazırlanarak prestij ödülü aldıklarını belirtti.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisi Sıla Polat, yarışmanın zorlu geçtiğini ancak süreçten memnun olduklarını ifade etti. Polat, “Geçirdiğimiz süreç finale kadar gelmemiz bizim için çok değerliydi” dedi.