Sıfır Atık Hareketi kapsamında hayata geçirilen, Çevre Bakanlığına bağlı Türkiye Çevre Ajansı TÜÇA tarafından yürütülen DOA sisteminde ilk 10 günde 18 milyon 775 bin 861 ambalaj toplandı. 1 Temmuz itibarıyla ulusal entegrasyon dönemi başladı ve 81 ilde uygulanıyor. Sistem plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarını kapsıyor.
İŞLETMELER DOA SİSTEMİNE EKİM AYI SONUNA KADAR BAŞVURU YAPABİLECEK
Zorunlu uygulama süreci kapsamında otel, restoran ve kafe işletmelerinin ekim ayı sonuna kadar DBYS üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor. Ayrıca yetkilendirilmiş saha operatörlerini belirlemeliler. Belirlenen süre sonunda yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere idari işlem uygulanacak. Kayıtlarını tamamlayan işletmelerde biriken DOA ambalajları yetkilendirilmiş operatörler tarafından teslim alınıyor. Her ambalaj için işletmelere 20 kuruş teşvik ödeniyor. Toplama, taşıma ve doğrulama süreçleri dijital altyapı ile yürütülüyor.
YILDA 25 MİLYAR AMBALAJ HEDEFİ
DOA sistemi ile her yıl piyasaya sürülen yaklaşık 25 milyar içecek ambalajının geri kazanılması planlanıyor. Ekonomiye yıllık 30 milyar lira katkı sağlanması hedefleniyor. İlk aşamada geri kazanım oranının yüzde 50 seviyesine çıkarılması amaçlanıyor. Sistemin olgunlaşmasıyla bu oranın yüzde 80’e ulaşması bekleniyor. 20-30 yıllık süreçte 20 bin kişiye istihdam alanı açılması öngörülüyor.