Doğu’daki iller 5 yılda ihya olacak

Doğu bölgesinde bulunan şehirlere önümüzdeki 5 yıl içinde yaklaşık 35 milyar liralık yatırım yapılacak. Sosyal projelerin bu yatırımlardan ayrılacağı kaydedildi.

Star'ın haberine göre Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi’nin sosyal projelere ağırlık vereceğini açıkladı. Elvan, GAP İdaresi’nin kadınların ve gençlerin sorunları, istihdamına yönelik projeler, girişimci yetiştirilmesi gibi alanların da diğer öncelikli konuları olacağını bildirdi. GAP İdaresi’nin ilgili bakanlıkların yapmış oldukları sulama gibi işlere yoğunlaşmayacağını belirten Bakan Elvan “Ama tüm kamu yatırımlarının bölgedeki koordinasyonunun, sulama, enerji, diğer alt yapı yatırımlarının koordinasyonunu yürütmeye devam edecek elbette. Ancak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sosyal projelere daha fazla ağırlık vereceğiz. Kadınlara, gençlere daha fazla yöneleceğiz” dedi.

KAYNAKLAR İSTİHDAMA

Özellikle bölgedeki istihdamı, geliri arttırıcı, insan kaynaklarını geliştirici projeler üzerinde daha fazla çalışacaklarını aktaran Elvan “Bir anlamda kaynakları bu alanlara kanalize edeceğiz. Kadınlara, gençlere sahip çıkan, onların gelir düzeyini, niteliklerini, vasıflarını arttıran projelere ağırlık vereceğiz” diye konuştu. GAP’ın yeni çalışma yöntemi kapsamında bölgedeki kadın ve gençler için Batı şehirleriyle kardeşlik projesi yürütülecek. Buna göre Diyarbakır’daki bir kadın girişimci diğer bölgelerdeki kadınlarla buluşturulacak. Beraber ortak iş yapmalarının önü açılacak. Doğulu ve batılı gençlerde farklı programlar ile bir araya getirilecek. Kalkınma Bakanlığı’nın yeni projelerinin yanı sıra mevcut SODES yatırımları da devam edecek. Bu kapsamda gençler ve çocuklara yönelik spor başta olmak üzere sosyal ve kültürel aktiviteler artırılıyor. Gençler spor ve sosyal alanlara yönlendirilecek. Bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm mevcut spor tesisleri elden geçirilirken, yeni futbol, basketbol, voleybol ve tenis sahaları yapılacak. Gençlik merkezleri oluşturulacak.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Prada, NASA İçin Yeni Kıyafet Tanıttı

Prada ve Axiom Space işbirliğiyle geliştirilen sıvı soğutma ve havalandırma giysisi astronotların uzay kıyafetlerinin altında kullanılmak üzere New York'ta tanıtıldı. Vücuda tam oturan giyside sıcaklığı düzenleyen havalandırma tüpleri bulunuyor.

Fenerbahçe’ye Aziz Yıldırım Dönemi: Milli Takım ve İtalyan Hocalar

Fenerbahçe'de aylardır beklenen seçimli genel kurul gerçekleştirildi ve 8 yıl sonra yeniden başkan seçilen Aziz Yıldırım zafer vurgusu yaptı. Yıldırım, kazananın Fenerbahçe olduğunu söyledi.

Filipinler’de Deprem: Tsunami Uyarısı Yapıldı

Filipinler'de 7.8 büyüklüğünde deprem oldu. Burias Adası'nı sallayan sarsıntının ardından tsunami uyarısı yayımlandı.

Nükleer Savaş Başlıkları Depolardan Çıkarılıyor

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü dünyadaki nükleer güçlerin toplam 12 bin 187 savaş başlığına sahip olduğunu duyurdu. Bunlardan yaklaşık 9 bin 745'i gerektiğinde kullanılabilecek stoklarda tutuluyor.

Silahlı Saldırıda Ölen Muhtarın Ağabeyi Seçildi

Kayranlar Mahallesi'nde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Muhtar Niyazi Çahan'ın yerine yapılan ara seçimde Zekeriya Çahan yeni muhtar seçildi. Seçimde 140 seçmenden 53'ü oy kullandı.