Dolandırıcılar Dublörle Vekalet Çıkarıyor Tehlikesi Artıyor

Antalya’da 96 yaşındaki R.Ö. adına sahte vekalet çıkarmaya yönelik bir ihbar sonrasında polis harekete geçti. “Yeni Joker” olarak adlandırılan operasyonla, İzmir’de yaşayan ve mirasçısı bulunmayan R.Ö.’nün tüm mal varlığını ele geçirmek için organize bir plan yapıldığı ortaya çıktı. Dolandırıcıların, sahte kimlik düzenleyip GSM hattını değiştirdikleri, e-Devlet şifresini ele geçirdikleri ve gayrimenkul satışında dublör kullandıkları belirlendi.

3 İLDE OPERASYON: 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Antalya merkezli olarak gerçekleştirilen eş zamanlı operasyon sonucunda 10 şüpheli gözaltına alındı. Evlerde yapılan aramalar sonucunda; 18 cep telefonu, 14 sim kart, dizüstü bilgisayar ve taşınabilir bellekler, uyuşturucu madde, şarjör ve 16 fişek ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerden 7’si tutuklanırken, 3’üne adli kontrol uygulandı.

UZMANLARDAN KRİTİK UYARI: TAPU KİLİTLENEBİLİR

Milliyet’e konuşan Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, dolandırıcılığın spesifik ve örgütlü bir girişim olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu: “Tapu, Kadastro Genel Müdürlüğü son dönemde teknolojik açıdan çeşitli alternatifler ve doğrulama sistemlerini sıklıkla kullanıyor. Biyometrik kimlik doğrulama sistemi ile alıcı ve satıcının tapu dairesinde işlem yapmadan önce parmak izi kontrolü ile biyometrik kontrolünün sağlandığını söyleyebiliriz.”

Özelmacıklı, “Başvuru aşamasında Web Tapu sistemine giriş için iki aşamalı kimlik doğrulama uygulanıyor. Geçmiş döneme kıyasla sahte işlemlerin engellendiğine dair gelişmeler var. Yaşanan dolandırıcılık durumu ise çok spesifik. Burada örgütlü bir işlem var. Çünkü iki aşamalı kimlik doğrulamayı aşmak için cep telefonu operatöründe değişiklik yapılmış, vekalet verilecek kişi için dublör kullanılmış. Yani uygulanan dolandırıcılık sistemi oldukça karmaşık.” dedi.

Vekalet verme işlemlerinde 65 yaş üstü kişiler için noterlerin işlem güvenliğini teyit amacıyla sağlık raporu isteyebileceğine dikkat çeken uzman, “Vatandaşlar bu tür dolandırıcılıklardan korunmak için tapularını kilitleyebilir. Vekalet vermiş olsalar bile, Web Tapu sistemine girerek tapuya gelmeden işlem yapılmasını engelleyebilirler” ifadelerini kullandı.

Özelmacıklı, “Maalesef sistemlerin bazı açıkları kullanılarak dolandırıcılık vakaları yaşanıyor. Tapu, Kadastro Genel Müdürlüğü’nün çeşitli kurumlara sağladığı sorgulama imkanlarının usulsüz kullanıldığına dair çok sayıda örnek gördük. Bu süreçte devletin ek güvenlik önlemleri almasına ihtiyaç var” şeklinde uyardı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Fenerbahçe, Cengiz Ünder ile Sözleşmesini Feshetti

Sarı-lacivertli kulüp, Cengiz Ünder'in sözleşmesinin karşılıklı olarak feshedildiğini açıkladı. 29 yaşındaki kanat oyuncusuna, Fenerbahçe'ye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür edildi.

Deniz Göktaş Tekrar Tutuklandı

Deniz Göktaş'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, mahkeme tarafından kabul edilerek tahliye kararı verildi. Ancak tahliye sonrası, Göktaş "basın yayın yolu ile suçu ve suçluyu övme" suçlamasıyla yeniden tutuklandı.

Zeytinburnu’nda İki Tramvay Çarpıştı: 10 Yaralı

Zeytinburnu'nda T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı'nda meydana gelen kazada iki tramvay çarpıştı. Olay, Pazartekke ile Topkapı durakları arasında gerçekleşti.

Fethiye’de Yangın: Konutlar Boşaltılıyor

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, Karagedik Mahallesi yakınlarında saat 19.30 civarında orman yangını başladı. Şehir merkezine yakın bir yerde dumanları gören vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi.

Erdoğan ve Putin Bişkek’te Görüşecek

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi kapsamında bir araya gelecek. Görüşmede Karadeniz'deki gelişmeler ile Ukrayna savaşı gibi bölgesel konular ele alınacak.