Dolarda son durum

Dolar/TL risk iştahındaki bozulma ve Elitaş'ın TCMB'den "radikal faiz indirimi" istemesi ardından 2.85'in üzerini gördü .

Dolar/TL, küresel risk iştahındaki bozulma ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın TCMB'nin faiz oranlarını "radikal" şekilde düşürmesi gerektiğini söylemesinin Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının bir göstergesi olarak algılanması sonrası 2.85'i aştı.

Güne 2.83'lü seviyelerde başlayan dolar/TL 2.8535'e kadar yükseldikten sonra TSİ 1137'de 2.8489/2.8503 seviyesinde işlem görüyor.

Hollanda da bulunan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, BloombergHT'nin internet sitesinde yer alan açıklamalarında, "Merkez Bankası'nın, iş adamının önünü açmak için faiz oranlarını radikal bir şekilde düşürerek, dünyada yaşanan olumsuzluğu fırsata çevirmesinin tam zamanıdır" dedi.

Cuma günü Türkiye için kredi notu değerlendirmesi yayımlaması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's ise yavaşlayan ekonomi ve artan fonlama maliyetlerinin etkisiyle Türk bankacılık sisteminin görünümünün negatif olduğunu belirtti.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan bir satış baskısı var. Ekonomi bakanın radikal faiz indirimi isteğinin eklenmesi bir de aynı anda Moody's'den gelen açıklamalar hepsi bir arada kurda sert bir harekete neden oldu. İlk tepki ardından biraz toparlanma da görüyoruz" dedi.

Piyasalarda yakından takip edilen bir başka konu ise Merkez Bankası atamaları ve atamaların hemen ardından alınacak faiz kararı olmaya devam ediyor.

TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle göreve yeni dönemde kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar bugünkü enflasyon verilerinin de desteğiyle TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun 20 Nisan'da bir indirim olacağını öngörüyor. 

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Leroy Sane’nin Golüyle Almanya, ABD’yi Yendi

2026 FIFA Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında Türkiye'nin D Grubu'ndaki rakibi ABD ile Almanya Chicago'daki Soldier Field'da karşı karşıya geldi. Müsabaka Almanya'nın 2-1'lik üstünlüğüyle sonuçlandı.

Miami’de Venezuela-Türkiye Maçı

A Milli Futbol Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası hazırlık sürecinin son etabında Venezuela ile Florida'daki Inter Miami Stadı'nda karşılaşacak. Maç 7 Haziran Pazar günü TSİ 01.00'de başlayacak.

Silahlı Saldırıda Baba ve Oğlu Öldürüldü

Adana'nın Kozan ilçesinde iki yıl önce kız kaçırma nedeniyle husumet yaşanan iki aile arasında bugün akşam saatlerinde silahlı bir kavga çıktı. Ali Ersoy ve oğlu Ömer Ersoy, saman balyası yüklü traktörle giderken E.K. ile karşılaştı.

Kastamonu’da Deniz Kabarması Panik Yarattı

Kastamonu'nun Cide ilçesinde liman bölgesinde balık tutan vatandaşlar, karadan yaklaşık 15 metre açıkta denizin bir anda yukarı doğru kabardığını ve ardından ufak bir girdap oluştuğunu fark etti. Ardından patlama şeklinde kabaran denizden kötü koku yayılmaya başladı.

Portekiz-Şili Maçında Kavga Çıktı, Leao Kırmızı Kart Gördü

2026 FIFA Dünya Kupası öncesi Portekiz ile Şili arasındaki hazırlık maçında oyuncular arasında kavga çıktı ve iki futbolcu kırmızı kart gördü. Lizbon'daki maçta 45+1. dakikada Cancelo ile Faundez arasındaki ikili mücadele sonrası ortalık karıştı.