TROMP’UN AÇIKLAMALARI VE REAKSİYONLAR
ABD Başkanı Donald Trump, hamilelikte kullanılan parasetamolün çocuklarda otizm riskini artırabileceğine dair iddialar ileri sürdü. Bu sözler, tıp camiası ve kamuoyu arasında büyük tartışmalara yol açarken, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) konuyla ilgili net bir açıklama yaptı. WHO, gebelikte parasetamol kullanımının otizm riskini artırdığına dair sağlam bilimsel kanıt bulunmadığını ifade etti. Örgüt, ortaya atılan iddiaların bilimsel verilerle desteklenmediğini ve mevcut araştırmaların bu tür bir ilişkiyi doğrulamadığını belirtti.
AŞILARA YÖNELİK İDDİALARA DA YANIT
WHO Sözcüsü Tarik Jašarević, Trump’ın bir diğer iddiası olan “aşıların otizme yol açtığı” fikrini de reddetti. Jašarević, “Bilim açıkça gösteriyor ki aşılar otizme neden olmaz. Aksine, milyonlarca hayat kurtarıyor” şeklinde konuştu. Bu ifadeler, sağlık alanında yapılan açıklamaların destekleyici niteliğini ortaya koyuyor.
Trump’ın açıklamaları, yalnızca WHO’dan değil, birçok farklı ülkenin sağlık otoritelerinden de tepki aldı. İngiltere Sağlık Bakanı Wes Streeting, halka “Trump’ın sözlerine kulak asmayın, doktorlarınıza güvenin” şeklinde bir çağrıda bulundu. Ayrıca, İngiltere’nin ilaç otoritesi MHRA, parasetamol ile otizm arasında bir bağlantı olmadığını duyurdu. Avrupa İlaç Ajansı ise mevcut veriler ışığında bu konuda herhangi bir ilişki olmadığını açıkladı. İspanya ve Avustralya sağlık kurumları da ilacın güvenli olduğunu vurgulayan açıklamalar gerçekleştirdi.