Ekonomik Kriz, İflasları Tetikliyor!

EKONOMİK KRİZİN REEL SEKTÖRE ETKİLERİ

Türkiye’de devam eden ekonomik kriz, reel sektörü ve bireyleri ciddi şekilde etkiliyor. Yükselen döviz ve altın fiyatlarıyla birlikte yüksek banka faizleri, birçok işletmeyi konkordato ve iflasa sürüklüyor. Konkordatotakip’in verilerine göre, 2025’in ilk 6 ayında geçici mühlet kararı alan şirket sayısı yüzde 108 artarak 1.259’a ulaşıyor. 2024 yılında bu rakam yalnızca 605’ti. Ayrıca, kesin mühlet kararları yüzde 236 artarak 822’ye ulaşırken, konkordato talebi geri çevrilen firma sayısı ise yüzde 95 artışla 333’e yükseliyor. İflas kararları da yüzde 101 artışla 553’e çıkmış durumda. Haziran ayında 292 geçici mühlet, 132 kesin mühlet kararı alınırken, 91 başvuru reddedildi ve 19 şirket iflas etti.

İŞLETMELERİN KARŞILAIKTIKLARI SORUNLAR

Finansman sıkıntısı, nakit akışı sorunları ve iç talepteki daralmalar, birçok işletmeyi zor duruma sokuyor. İSO 500 listesinde 304. sıraya yerleşen Sıddık Kardeşler Haddecilik, 7,2 milyar TL ciroyla konkordato talep etti. Bir gün içerisinde Mono Steel, Lolons, Doğru Giyim, Necix Tekstil, Modern Çikolata, Mesam Metal, Mesam Kompozit, Mesam Galvaniz ile Mesam Dış Ticaret konkordato ilan ederken, Baykar Filtre ve Baykar Endüstriyel ise iflas etti.

BİREYSEL BORÇLARDA ARTIŞ

Bireysel borçlar da alarm seviyesiyle ilerliyor. UYAP verilerine göre, 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla icra ve iflas dosyası sayısı 23,8 milyona ulaşmış durumda. Yılın başından bu yana yaklaşık 5 milyona yakın yeni dosya sisteme eklendi. Uzmanlar, yüksek enflasyon, artan maliyetler ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın mevcut krizi daha da derinleştirdiğini ifade ediyor. Hükümetin ekonomik istikrar sağlamak amacıyla acil önlemler alması gerektiği sürekli vurgulanıyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Muğla’da Yasa Dışı Göçmen Operasyonu: 82 Yakalandı

Muğla'da yapılan bir operasyonla, bir evde 82 kaçak göçmen tespit edilerek yakalandı.

Hatay’da Tırın Tabanında 220 Bin Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

Hatay'da polis, durdurduğu bir tırın dorse kısmında gizlenmiş 220 bin captagon hap buldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Fatih’te Cami Girişinde Yangın Paniği Yaşandı

Fatih'teki Sümbül Efendi Camii'nin girişindeki güvenlik kulübesinde meydana gelen yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle söndürüldü. Yangının nedeni araştırılıyor.

Edirne’de Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti

Edirne'de bir otomobilin çarptığı motosiklet, takla atarak kaza yaptı. Motosiklet sürücüsü yaşamını yitirirken, bir kişi de yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.

Eğitim-Camiasında Öğretmene Şiddet Tepkisi Büyüyor

Canik'te düzenlenen okul sporları etkinliğinde, öğrencilere yönelik öğretmene şiddet olayı yaşandı. Bu duruma sendikalar sert tepki gösterdi.