Enflasyon %1’den fazla düşerse faiz inecek

Bugün saat 10.00’da TÜİK enflasyon oranlarını açıklayacak. Eğer enflasyon 1 puandan fazla düşerse, Merkez Bankası’nın yarın bir olağanüstü toplantı yaparak faiz indirimi yapması bekleniyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonun Ocak ayında 1 puandan daha fazla düşmesi halinde 4 Şubat’ta erken toplantı yapabileceklerini açıklamıştı. Açıklamanın ardından dolar kuru yükselişe geçmiş 2,45’lere yaklaşmıştı. Bunu üzerine de Merkez Bankası’ndan Cuma gelen açıklamada “Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri TCMB’nin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir” ifadesi kullanılmıştı.

İşte bu sabah 10.00’daki enflasyon açıklaması hem kurların hem de faizin geleceği için büyük önem taşıyor.

Ekonomistler yarın faiz indirimi bekliyor

CNBC-e anketine göre, ekonomistler bugünkü enflasyon verisi sonrası Merkez Bankası’nın yarın ara toplantı yapmasını bekliyor. Ekonomistlerin indirim beklentisi ise ortalama yarım puan.


Ankete katılan 21 ekonomistin beklentileri şöyle:

– 3 ekonomist bu hafta toplantı beklemiyor
-18 ekonomist bekliyor.

İndirim beklentisi 50 baz puan

-Toplantı bekleyen 18 ekonomistin 12’si politika faizinde 50 baz puan indirim bekliyor.

-6’sı 75 baz puan indirim bekliyor.
-18 ekonomistten 7’si faiz koridorunun üst bandında indirim bekliyor.

-18 ekonomistten 11’i faiz koridoru alt bandında indirim bekliyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

SpaceX Halka Arzına 4 Kat Talep Geldi

SpaceX'in halka arz talebi 250 milyar doları aştı. SpaceX, yatırımcılardan 250 milyar doların üzerinde teklif aldı.

Altında Sert Düşüş

ABD'nin İran'a yeni saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti ve enflasyon endişelerini artırarak altının ons fiyatını 4 bin 200 doların altına düşürdü. Altın 23 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BYD Türkiye Fabrika Planlarını Askıya Aldı

BYD'nin icradan sorumlu yetkilisi Stella Li, Türkiye'deki fabrika kurulumunun askıya alındığını açıkladı. Macaristan'daki tesisin ise dördüncü çeyrekte üretime başlayacağını belirtti.

FBI Dünya Kupası’nda İHA Önlemi Aldı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Federal Havacılık İdaresi (FAA), 2026 FIFA Dünya Kupası süresince stadyumlarda drone kullanımını yasaklayarak güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarıyor. FBI, yaptığı açıklamada Houston'daki Taraftar Festivali için uçuş kısıtlamalarının bugün başladığını duyurdu.

Fenerbahçe’de Salah Dosyası Yeniden Açıldı

Aziz Yıldırım'ın yeniden başkan seçilmesiyle Fenerbahçe'de transfer çalışmaları hız kazandı ve Mısırlı yıldız Muhammed Salah için dosya yeniden açıldı. Yıldırım daha önce "İhtiyaç varsa alırız" demişti.