Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın 81’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında Birleşmiş Milletler’in önemine dikkat çekti ve BM Güvenlik Konseyi’nin daha adil bir yapıya kavuşması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM çalışanlarını tebrik ederek, günümüzdeki küresel sorunların BM’nin misyonunun önemini artırdığını belirtti.
BM Şartı'na Vurgu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanlığın kalıcı barış özlemi içinde olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, tüm ülkelerin BM Şartı’na daha güçlü sahip çıkmaları gerektiğine dikkat çekti.
Güvenlik Konseyi'nin Reform İhtiyacı
Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’nin daha kapsayıcı bir yapıya kavuşması gerektiğini belirtti. Gazze’deki insani krizin bu ihtiyacın aciliyetini ortaya koyduğunu söyledi.
BM80 Girişimi'ne Destek
Cumhurbaşkanı, BM80 Girişimi’ni desteklediklerini ifade etti. İstanbul’u bir BM merkezi haline getirmek için Teşkilatla iş birliği içinde çalıştıklarını açıkladı.
Daha Adil Bir Dünya İçin Çalışma Vurgusu
Erdoğan, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü’nü kutlayarak, daha adil bir dünya için uluslararası sistemin etkinliğinin artırılması yönündeki gayretleri sürdüreceklerini vurguladı.