Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’de Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi Konulu Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans’ta önemli açıklamalarda bulunuyor.
FİLİSTİN DEVLETİ’Nİ TANIMA KARARI ALAN ÜLKELERİ KUTLUYORUM
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında öne çıkan noktalar arasında “Filistin Devleti’ni tanıma kararı alan ülkeleri tebrik ediyorum. Bu adımın ve izleyen dönemde girişimlerin ikili devletli çözümü hızlandırmasını diliyorum” sözleri yer alıyor. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin de bulunduğu bir grup ülkenin Filistin Devleti’ni tanıma kararının son derece önemli ve tarihi bir adım olduğunu vurguluyor. Gazze’deki şiddetin devam ettiğine dikkat çekerek, “Elini vicdanına koyan hiç kimse yaşananları kabul edemez, dahası böyle soykırıma sessiz kalamaz” ifadesini kullanıyor. Ayrıca Netanyahu’nun, “Filistin Devleti’nin kurulmasını imkansız hale getirip Filistin halkını mümkün olduğunca göçe zorladığını” belirtiyor.
NETANYAHU HÜKÜMETİ SOYKIRIM UYGULUYOR
Erdoğan, “Filistin davası dünyaya mal olmuştur. Bu salondaki katılım bunun en güzel ispatıdır” diyerek, Filistin meselesinin uluslararası bir sorun haline geldiğini dile getiriyor. “Avrupa’da, Asya’da, Amerika’da ve sokakta, sosyal medyada, basında ‘özgür Filistin’ nidalarına daha hiç duymadığımız kadar tanık oluyoruz” şeklinde konuşarak, küresel destek vurgusunu öne çıkarıyor. Netanyahu hükümetini eleştirirken, “Holokost zulmü ile kökü kazınmak istenen toplumu yöneten Netanyahu hükümeti, aynı toprağı, aynı havayı, aynı suyu paylaştıkları binlerce yıllık komşularına soykırım uyguluyor” diyor. Son olarak, uluslararası topluma hitap eden Erdoğan, ateşkesin ilan edilmesinin, Gazze’ye insani yardımların engelsiz bir şekilde girmesinin ve İsrail’in Gazze’den askerlerini çekmesinin gerekli olduğunu vurguluyor. Ayrıca Batı Şeria’daki yayılmacılığın, Doğu Kudüs’teki oldubittilerin ve bölgede istikrarsızlığı yayma girişimlerinin durdurulması gerektiğini ifade ediyor.