TEKNİK ARIZA OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ
Fransa ve Suudi Arabistan’ın gerçekleştirdiği “Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi” konulu konferansta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sırasında sesi canlı yayında kesildi. Yayına yansıyan görüntülerde, “Başkanın sesini kaybettik. Teknik bir arıza, kimse onu duyamıyor” şeklinde bir anons duyuldu. Erdoğan’ın konuşmasının büyük bir kısmı yayına ulaşmadı, yaklaşık 1 dakika sonra kürsüye çıkan Brezilya Devlet Başkanı’nın konuşmasında ise hiçbir teknik sorun gözlemlenmedi.
KONUŞMA SÜRESİ 5 DAKİKA İLE SINIRLANDIRILDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, BM bünyesindeki Filistin konulu konferanstaki konuşmasının 5 dakika sınırı nedeniyle kesildiği ve aksi bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada “Filistin Meselesine Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözümün Hayata Geçirilmesi” başlıklı Yüksek Düzeyli Uluslararası Konferans’ın düzenleme usullerine göre, Devlet ve Hükümet Başkanları için konuşma süresinin 5 dakika, diğer katılımcılar için ise 3 dakika olduğu ifade edildi.
MİKROFONUN KAPANMASI USULEN GERÇEKLEŞTİ
Açıklamada ayrıca, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması da bu çerçevede 5 dakikalık süreyle sınırlı tutulmuştur. Bu nedenle Cumhurbaşkanımızın konuşmasının kesilmesi ya da konuşturulmaması gibi bir durum söz konusu olmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşması, zaman zaman alkışlarla kesildiği için belirlenen süre aşıldı; bu nedenle teknik düzen gereği mikrofon 5. dakikanın sonunda otomatik olarak kapandı. Cumhurbaşkanımız konuşmasını kısa bir süre sonra tamamladı.” denildi.
Ayrıca, Endonezya Cumhurbaşkanının konuşmasında da mikrofonun aynı usule uygun şekilde kapandığı kaydedildi. Türkiye’nin, her platformda olduğu gibi BM Genel Kurulu’nda da en üst düzeyde temsil edildiği ve Cumhurbaşkanı’nın konuşmalarının küresel gündemi etkileyen geniş yankı uyandıran mesajlar olarak izlendiği vurgulandı.