Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadesine çağrıldı. İfadesinden önce Hürriyet’in sorularını yanıtladı. 2022 yılı ile 2026 yılları arasında 4 yıl görev yapan Gönül, “Bir hissedeki bin kat artış SPK’nın gözünden kaçabilir mi? Bu fonların manipülasyonu nasıl fark edilmedi?” sorusuna yanıt verdi.
DENETİMLERİN GÖREVİ VE SÜREÇLERİ
Gönül, denetimlerin sıkı olduğunu vurguladı. Manipülasyon ya da kural dışı bir hareketin gözden kaçmasının mümkün olmadığını söyledi. Ancak hiçbir şeyin yüzde 100 garantili olmadığını ekledi. Delillendirme sürecinin önemine dikkat çekti. Halkın bir hisseye yönelmesi durumunun hemen ‘manipülasyon’ olarak sınıflandırılamayacağını ifade etti. Bu durumun soruşturulması gerektiğini belirtti.
GÖZETİM BİRİMLERİ VE İNCELEME SÜREÇLERİ
Gönül, SPK’daki gözetim birimlerinin her gün hisselerdeki artışları takip ettiğini açıkladı. Yapay artış veya manipülasyon şüphesi olan hisselerin mercek altına alındığını aktardı. Şüphe yoğunlaşırsa, ‘ileri inceleme’ sürecinin başladığını söyledi. Bu süreçte alan ile satan arasındaki ilişki inceleniyor. Şüphe somutlaşırsa dosya oluşturulup soruşturma başlatılıyor.
SONUÇLAR VE GEREKEN YAPTIRIMLAR
Gerekli yaptırımların uygulandığını vurgulayan Gönül, gözetimlerin sürekli olarak devam ettiğini belirtti. SPK’nın gerekli denetleme ve gözetimi uygun şekilde yaptığını ifade etti. Ayrıca, savcılığa bu konularda detaylı bilgi vereceklerini açıkladı.