ERKEN EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ İÇİN SOMUT ADIMLAR
Uzun süredir beklenen ev kadınlarına yönelik erken emeklilik düzenlemesine ilişkin somut adımlar atılmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde vaatleri arasında yer alan bu uygulama için geri sayım devam ediyor. Düzenlemenin 2028 yılına sarkmadan, 2027’nin son çeyreğinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
GEÇİKME NEDENLERİ
Türkiye Gazetesi yazarı ve SGK uzmanı İsa Karakaş’ın verdiği bilgilere göre, düzenlemenin devreye girmesinde yaşanan gecikmenin temel nedenleri arasında ekonomik öncelikler ile 6 Şubat depreminin bütçe dengesi üzerindeki olumsuz etkileri bulunuyor. Hükümetin önceliği enflasyonla mücadeleye verilince, ev kadınlarına ait düzenlemenin hayata geçirilmesi bir süre ertelendi.
MİLYONLARCA KADININ FAYDALANMA HAKKI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de toplam 42,6 milyon kadın bulunuyor. İş gücüne katılmayanların büyük bir kısmını oluşturduğu bilinen ev kadınlarının sayısı ise 9 milyonu geçiyor. Kayıt dışı çalışan geçici işçilerle birlikte toplam rakam 10 milyona yaklaşabiliyor. Düzenleme uygulamaya geçtiğinde, milyonlarca ev kadını erken emeklilik hakkını elde edecek.
EMEKLİLİK SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Bu düzenleme çerçevesinde ev kadınlarına prim desteği sağlanacak ve çocuk sayısına göre yıpranma hakkı tanınacak. Şu anda SGK’ya ödenmesi gereken aylık 8.321 TL primin 2.774 TL’si devlet tarafından karşılanacak. Böylece kadınlar, yıllık 33 bin TL’yi aşan bir avantaj sağlamış olacak. Ayrıca çocuk sayısına göre %30, %60 ve %90 oranında yıpranma hakkı getirilecek. Örneğin, 3 çocuklu bir anneye %90 yıpranma hakkı tanındığında, prim günleri artacak ve emeklilik yaşı birkaç yıl öne çekilebilecek. Bu durum, kadınların daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle emeklilik hakkı kazanmalarını sağlayacak.