F-35 PROGRAMINA YENİDEN DAHİL OLMA GİRİŞİMLERİ HIZLANIYOR
Türkiye, F-35 programına tekrar katılma adımlarını hızlandırırken, bu süreç ABD’de Trump’ın ikinci dönem hazırlıklarıyla ivme kazanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışına sert bir şekilde karşı çıkıyor. İsrailli yetkililer, bu satışın bölgedeki askeri dengeyi bozabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.
F-35 ALIMI İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
2019 yılında Türkiye, Rus S-400 savunma sistemini satın aldığı için ABD tarafından F-35 programından çıkartılmıştı. Ancak Ankara, F-35’leri yeniden satın almak için Washington ile görüşmeler yapmayı sürdürüyor. Uzun müzakereler sonucunda Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satış ve modernizasyonu konusunda bir anlaşma sağlansa da, F-35 ile ilgili görüşmeler devam etmekte. Özellikle Trump’ın yeniden göreve gelmesiyle birlikte bu temaslar hız kazanmış durumda.
İSRAİL’DEN AMAN TAHDİDİ
Netanyahu, bu konuyu İsrail Parlamentosu’nun Dışişleri ve Savunma Komitesi’nde dile getirerek, ABD’nin Türkiye’ye F-35 satışına karşı çıkıldığını vurguladı. İsrail Ordu Radyosu’ndan askeri muhabir Doron Kadosh, ABD Başkanı Trump’ın Orta Doğu ziyaretleri kapsamında Türkiye’yi ziyaret edebileceğini belirtti. Kadosh, Trump’ın Türkiye’ye yönelik olumlu mesajlarının dikkat çekici olduğunu ifade etti.
REGİYEL ASKERİ DENGELER ENDİŞEYİ ARTIRIYOR
Ynet gazetesinin haberine göre, İsrail tarafı sadece F-35 konusunu değil, bölgedeki askeri dengeleri de gündeme taşımış durumda. İsrailli yetkililer, bu satışın İsrail’in bölgedeki askeri üstünlüğünü zayıflatabileceği konusunda endişe duyuyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e yönelik artan sert açıklamaları, Tel Aviv’de kaygıları da artırıyor.
ABD F-35 SATIŞINI DEĞERLENDİRİYOR
Ynet’in aktardığı bilgilere göre, Trump yönetimi F-35 satışını gözden geçirmeye almış durumda ve bu durum İsrail’de alarm yaratmış bulunuyor. ABD’nin gelişmiş savaş uçaklarını diğer Orta Doğu ülkelerine satmayı da düşünüyor olması, bölgedeki askeri denge açısından İsrail’in endişelerini artırıyor. Geçtiğimiz ay Beyaz Saray’daki ortak basın toplantısında Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sevgi duyduğunu dile getirerek, “Onu seviyorum, o da beni seviyor. Başbakana (Netanyahu) söyledim: Bibi, eğer Türkiye ile bir sorunun varsa, sana yardımcı olurum” sözlerini sarf etti.
then "Add to Home Screen"