ABD Merkez Bankası (Fed) Cleveland Başkanı Hammack, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nin yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, para politikasında küçük ama hızlı adımların daha etkili olabileceğini vurguladı. Hammack, büyük politika değişiklikleri için beklemektense, daha küçük ayarlamaları hızlıca yapmanın daha iyi bir seçenek olduğunu belirtti. Enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi için kısıtlayıcı para politikasının uygun olduğunu ifade eden Hammack, Fed’in yeni faiz artırımları yapabileceğini de dile getirdi.
ARALIK AYINDA FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ GÜÇLÜ
Fed, eylül ayında üç yıl aradan sonra ilk kez faiz artırımı gerçekleştirmişti. Eylül toplantısına ait tutanaklar, yetkililerin yeni bir faiz artırımına sıcak baktığını ancak zamanlama konusunda net bir görüş belirtmediğini ortaya koydu. CME Group’un FedWatch aracına göre, piyasalar Fed’in ekim toplantısında faizleri sabit tutma olasılığını yüzde 78’in üzerinde değerlendiriyor. Aralık ayındaki yılın son toplantısında ise faiz artırımı olasılığı yaklaşık yüzde 88 olarak fiyatlanıyor.
ENFLASYONDA YÜZDE 2 HEDEFİ ZAMAN ALABİLİR
Hammack, enflasyonun kalıcılığının tüketiciler ve para politikası yapıcıları için zorluklar oluşturduğunu ifade etti. Fiyat baskılarının geniş bir alana yayılması nedeniyle enflasyonun yüzde 2 hedefine gerilemesinin zaman alabileceğini belirtti. Fed’in dikkatle izlediği kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, ağustos ayında yıllık bazda yüzde 3,4 artarken, gıda ve enerji hariç çekirdek PCE yüzde 3 olarak gerçekleşti.
ENFLASYONİST DÜŞÜNCE RİSKİ
Hammack, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin beş yılı aşkın süredir hedefin üzerinde seyrettiğini ancak bunun kalıcı olamayabileceğini vurguladı. “Enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiği her ay, enflasyonist düşünce biçiminin ekonomide kökleşme riskini artırıyor,” diye uyardı.