DİNİ SORULARA YANIT VEREN HATTIN GÜNDE ALDIĞI SORU SAYISI ARTMIŞTIR
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Halil Kılıç, “Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı”nın ramazan dönemi boyunca günde 18 binden fazla soru cevapladığını açıkladı. Normal koşullarda günde 4-5 bin soru alan hattın, Ramazan’da nasıl bir yoğunluk yaşadığı dikkat çekiyor.
FETVA HATTI SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Kılıç, fetva hattının 2021 yılına kadar yalnızca illerin müftülükleriyle sınırlı olduğunu belirtti. “2021’den itibaren çağrı merkezi sistemine geçiş yaptık. Vatandaşlarımız nerede olursa olsun fetva hattına bağlanabiliyor” dedi. Sistem her yıl geliştirilirken, “9 Aralık 2024 itibarıyla Türkiye’deki vaizlerimiz arasında seçim yaptık. En iyi çalışan hocalarımızı fetva vaizi olarak atadık” ifadelerini kullandı. Şu an Türkiye genelinde yaklaşık 300 fetva vaizinin hizmet verdiğini ve bu hocalara hitabet, diksiyon gibi alanlarda eğitim verildiğini aktardı.
RAMAZANDA REKOR KIRILDI
Kılıç, “Ramazandan önce günde ortalama 4-5 bin soru gelirken, ramazanda bu sayı her gün 18 binin üzerinde seyrediyor. 3 Mart Pazartesi günü 19 bin 208 soruya cevap vererek bir rekor kırdık. En çok karşılaştığımız sorular, orucu bozan ve bozmayan meselelerle ilgili” açıklamasını yaptı.
EN FAZLA SORU GELEN İLLER
Çağrı merkezi sistemiyle en çok sorunun hangi ilden geldiğine dair veriler toplandı. Kılıç, “İstanbul, nüfus yoğunluğuna bağlı olarak en fazla soru aldığımız ilimiz. Ankara ve İzmir bunu takip ediyor. Yani Türkiye’deki nüfus yoğunluğuna uygun olarak soru statistiklerinin iller bazında arttığını görmekteyiz. İstanbul, günlük 5-6 bin soruyla başı çekiyor” ifadelerine yer verdi.
Normalda pazar günleri hizmet vermeyen fetva hattı, ramazanda her gün 09.00-22.00 saatlerinde hizmet sağlıyor. Kılıç, Din İşleri Yüksek Kurulunun bir konuda fetva verirken detaylı araştırma yaptığını ve bu bilgilerin fetva vaizleriyle paylaşıldığını kaydetti.