FIA’nın 2026 sezonu öncesinde motor performans sıralamasına dayanarak verdiği geliştirme izinleri, Formula 1 dünyasında şaşkınlık ve tartışma yarattı. Monaco Grand Prix’sinin ardından ortaya çıkan karara göre, sezonun altı yarışını da kazanan Mercedes ve Ferrari’ye motor yükseltme izni verilirken, en güçlü içten yanmalı motora sahip olduğu belirlenen Red Bull bu haktan yararlanamayacak. FIA’nın Ek Geliştirme ve Yükseltme Fırsatları (ADUO) sistemi kapsamında yaptığı değerlendirmede, 2026 güç ünitesi üreticileri Red Bull, Mercedes, Ferrari, Audi ve Honda arasındaki sıralama belirlendi.
ADUO SİSTEMİ VE KARARIN DETAYLARI
Lewis Hamilton’ın Monaco’daki yarış sonrası ilk kez duyurduğu karar, Sky Sports News’in ulaştığı resmi belgeyle doğrulandı. Belgeye göre sıralama, güç ünitesinin elektriksiz kısmı olan içten yanmalı motorun (ICE) performansına dayanıyor. Mercedes’in Red Bull’un yüzde 2’sinden fazla geride olduğu tespit edilirken, takıma bu yıl bir motor yükseltme izni verilecek. Ferrari, Audi ve Honda ise Red Bull’un yüzde 4’ten fazla gerisinde oldukları gerekçesiyle iki yükseltme hakkı kazanacak. Referans noktası olarak belirlenen Red Bull ise ilk kez kendi motorunu üreten takım olarak herhangi bir yükseltme alamayacak.
CROFT’TAN KARARA ELEŞTİRİ
Sky Sports F1 yorumcusu David Croft, kararın mantığını sorguladı. En iyi şasi ve motor paketine sahip takımın yükseltme almasının, zorlanan takımın ise en iyi motora sahip olduğu için yükseltme yapamamasının adil olmadığını belirten Croft, “Bu bir tür performans dengesiyse, hiçbir şeyi dengelemeyecek. Formula 1’de neden buna ihtiyaç duyulduğunu anlamıyorum” dedi. Croft, 2026 güç ünitelerinin ilk yıllarında maliyet sınırlaması olmaması ve motor geliştirmenin serbest bırakılması gerektiğini savundu.
SLATER: RED BULL ŞAŞKIN DURUMDA
Sky Sports F1 muhabiri Craig Slater, Red Bull’un karar karşısında şaşkın olduğunu söyledi. Slater, takımın henüz resmi bir açıklama yapmadığını ancak bu durumun Max Verstappen’in geleceğini etkileyebileceğini belirtti. Red Bull’un ilk kez motor üreten bir takım olarak en iyi içten yanmalı motora sahip olmasını “bir mucize” olarak nitelendiren Slater, buna rağmen takımın genel güç ünitesi performansında en iyi durumda olmadığını ve artık geliştirme yapamayacak olmasının rekabeti olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Formula 1, bu hafta sonu Barselona’da düzenlenecek İspanya Grand Prix’si ile devam edecek.