Fidan: Türkiye Fiili Garantörlüğü Üstlenmeye Hazır

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yaptığı açıklamalarda Şarm El Şeyh’te imzalanan belgelerin Gazze ve bölge için tarihi bir öneme sahip olduğunu belirtti. Fidan, iki devletli bir çözümün hayata geçirilmesi durumunda Türkiye’nin fiili garantörlük görevini üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti. Gazze’deki anlaşmalara dair düşüncelerini paylaşan Fidan, “Her şey bitmiş değil, her şey yeni başlıyor. Burada devam eden soykırımın durması, 2 milyon insanın karşı karşıya kaldığı çaresizliğin bir an önce son bulması, vatanlarından edilmelerinin önlenmesi, Filistin halkının tekrardan 2. Bir sürgün yaşamasının önüne geçilmesi bizim stratejik önceliklerimizdendi.” dedi.

TÜRKİYE FİİLİK GARANTÖRLÜK İÇİN HAZIR

Fidan, Türkiye’nin arabulucu rolü üzerine yaptığı açıklamalarda “Garantörlükle ilgili netleştirme yapmam gerekiyor. Bizim şu ana kadar oynadığımız rol, arabulucu rolü. Savaşın durdurulması için. Biz Filistin davasına olan desteğimiz, inancımız dolayısıyla onlar üzerindeki samimiyetimizi bu meselenin çözümü için kullandık.” şeklinde konuştu. Bunun yanı sıra, çözüm sürecinin sağlanabilmesi açısından önce ABD ile Müslüman ülkelerin uzlaşmasının ve iki tarafın da durumu samimi bir şekilde değerlendirmesinin önemine değindi.

GÖREV GÜCÜ, BARIŞ KONSEYİ VE İSTİKRAR GÜCÜ

Garantörlüğe dair görüşlerine devam eden Bakan Fidan, şu bilgileri paylaştı: “Şu anda yapısallandırılmış, üzerinde karar kılınmış, görev tanımı, angajman tanımı belirlenmiş bir durum yok. Trump’ın barış planında 3 tane kurumsal mekanizmanın kavramı var. Görev gücü, Barış Konseyi ve İstikrar gücü. Bunların görev tanımları ve kompozisyonları konusunda erken tartışmalar sürüyor.” Fidan, Cumhurbaşkanı’nın kendilerine verdiği yetki doğrultusunda, eğer Filistinlilerin kabul edeceği bir anlaşma çıkması durumunda “üzerimize düşen görev neyse biz yapmaya hazırız” dedi. Ayrıca, iki devletli çözümün gerçekleşmesi halinde Türkiye’nin fiili garantörlük sorumluluğunu almaya hazır olduğunu belirtti. Bu sürecin, sadece 1967 sınırları temelinde Filistinlilere bir devlet verilmesi şartıyla gerçekleşebileceğinin altını çizdi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.