FRANSA’DA ÜLKE ÇAPINDA GREV VE PROTESTOLAR YAPILDI
Fransa, perşembe günü yeni kemer sıkma önlemlerine karşı ülke genelinde geniş kapsamlı grev ve protestolarla sarsıldı. Sekiz büyük sendikanın çağrısıyla yüz binlerce insan sokağa döküldü. Fransız yetkililere göre gösteriler, Sarı Yelekliler protestolarını bile geride bırakma potansiyeline sahip. Polisin verilerine göre, ülke genelindeki gösterilere katılan Fransız sayısı 600 bin ila 900 bin arasında değişiyor. Sadece Paris’te 100 bin kişi toplandı. Öğle saatlerine kadar ülkede 230’dan fazla eylem gerçekleştirildi. Protestocular, barikatlar kurarak polisle çatışmalara girdi. Polis ise müdahale için gaz ve cop kullandı.
ULAŞIM VE EĞİTİMDE AKSAMA YAŞANDI
Bu gösteriler, toplu taşıma ve eğitimde ciddi aksaklıklar yarattı. Paris metrosu ve banliyö hatları düşük kapasitelerle çalışırken, bölgesel trenlerde belirgin gecikmeler söz konusu oldu. Fransa’nın demiryolu işletmesi SNCF, yüksek hızlı tren hatlarının çoğunu işletti ama yerel seferlerin neredeyse yarısı iptal edildi. Okullarda grev katılımı oldukça yüksek oldu. Sendikalar, ilkokul öğretmenlerinin üçte birinin iş bırakma eylemine katıldığını belirtirken, ortaöğretimde personelin yaklaşık yarısının derslere girmediği açıklandı. Snes-FSU sendikası, düşük maaşları ve kamu eğitimine verilen zararı protesto ederek yüzde 45 katılım olduğunu duyurdu. Eylemler sırasında çatışmalar ve gözaltılar da yaşandı.
GÖZALTILAR VE SİZMET AKSAMALARI
İçişleri Bakanlığı, öğleye kadar 94 kişinin gözaltına alındığını, bunların 15’inin Paris’te olduğunu duyurdu. Polis, yaşanan olaylarda bir memurun yaralandığını bildirdi. Öte yandan, Martinik adasında su dağıtım merkezine yapılan sabotaj sonucu 150 bin kişi geçici olarak susuz kaldı. Yetkililer, sabotage sonrası suyun yeniden sağlandığını ama aynı tesiste ikinci bir girişimin yaşandığını açıkladı. Fransa polisi, göstericilere karşı seferber oldu fakat müdahale yeterli olamadı. Ülke genelinde 80 bin polis ve jandarma görevlendirildi. Paris polisi, aşırı sol grupların eylemlere katılabileceği konusunda uyarılarda bulunarak dükkan sahiplerine kepenk kapatma çağrısı yaptı.
HÜKÜMETTEN YENİ ÖNLEMLER VE KEMER SIKMA POLİTİKALARI
Yeni Başbakan Sébastien Lecornu, en tartışmalı tekliflerden biri olan resmi tatil günlerinin azaltılması önerisini geri çekti. Ancak işsizlik maaşlarının kısıtlanması, emekli maaşlarının enflasyondan bağımsız hale getirilmesi ve sağlık harcamalarının artırılması gibi diğer planlar masadan kaldırılmadı. Geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 5,8’i kadar açık veren Fransa’nın kamu borcu 3,3 trilyon Euro’yu aştı. Bu durum, hükümetin milyarlarca euroluk kesintileri savunmasının temel gerekçesi oldu.