Dünya ekonomilerinde etki yaratan savaş… Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, katıldığı bir programda Orta Doğu’daki gelişmeleri ele aldı.
HİÇ PARAMIZ KALMADI
Galhau, Orta Doğu’da yaşananların petrol piyasalarında yarattığı belirsizliklere karşı hükümetlerin bazı önlemleri devreye aldıklarını ifade etti ve Fransız hükümetinin bu bağlamda atacağı adımların, zaten yüksek borç yüküne sahip ülkenin ekonomisine olumsuz yansıyacağını vurguladı. Kamu maliyesinin mevcut durumu göz önüne alındığında, hükümetin yeni sübvansiyonlar sağlamaya imkan tanımadığını belirten Galhau, “Hiç paramız kalmadı.” dedi.
FRANSIZLARI CEZALANDIRMAK OLACAKTIR
Bütçe açıklarının ve borçların daha fazla artırılmasının uzun vadede, yani 10 yıl ve üzeri faiz oranlarında artışa neden olabileceğine dikkat çeken Galhau, bunun Fransız halkını cezalandıran bir duruma yol açacağını ifade etti. Enerji krizinin çözümü için kalıcı bir yaklaşımın tek seferlik devlet yardımları sağlamak olmayacağını, asıl çözümün enerji dönüşümüne yapılan yatırımlarla geleceğini vurguladı. Fransa’nın kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılasına oranı yaklaşık yüzde 111,7 seviyelerinde seyrediyor ve bu da ülkenin, İtalya ile birlikte Avrupa Birliği içinde en yüksek borç yüküne sahip ülkelerden biri olmasını sağlıyor. Ayrıca, kamu borcunun azaltılmasına yönelik olan bütçe tasarısı, hükümet ile muhalefet arasındaki başlıca sorunlardan birini teşkil ediyor.