BURSA’DA DEPREM TEHLİKESİ ARTIYOR
Bursa’nın Gemlik ilçesi, son iki günde meydana gelen depremlerle yeniden dikkat çekti. 3.9, 4.2 ve 4.3 büyüklüğündeki sarsıntılar İstanbul, Yalova ve çevre illerde de hissedildi. Yer bilimcilerden peş peşe uyarılar geldi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Birtakım siyasi meseleler sebebiyle taşınmasından vazgeçildi. Oysa Gemlik muhakkak taşınmalı. Hem KAF’ın güney kolu üzerinde hem de zemini alüvyon. Eğer büyük bir deprem olursa burası biter, kurtulma şansı çok az” ifadelerini kullandı.
KUZEY ANADOLU FAYI’NIN TEHDİDİ
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara Denizi’nde geçen Kuzey Anadolu Fayı’nın iki kolu olduğunu hatırlatarak, “Biz, Kuzey kolunun tehlikelerini fazlaca konuşurken güney kolu ihmal ediyoruz. Oysa burası da aynı derecede aktif fay hatlarıyla dolu. Art arda yaşanan bu sarsıntılar bize, bu bölgedeki fayların diri olduğunu gösteriyor. Arka arkaya olan bu depremler, birbirinin artçısı olmaktan çok bağımsız depremler gibi görünmekte ve bölgenin enerjisini de azaltmışa benzemiyor” dedi. Gemlik’in bulunduğu alüvyon zeminli yapı, depremler sırasında da deprem dalgalarını daha şiddetli hale getirebiliyor.
KÜTLESEL DEPREM RİSKİ
Hürriyet’ten Fulya Soybaş’ın sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Süleyman Pampal da, “Kuzeyde İstanbul’u tehdit eden fay kıpır kıpır. Güneyde ise Yalova, Bursa, Orhangazi, Pamukova, İznik… Tüm o bölgeyi etkisi altına alan KAF’ın ayrı bir kolu var. Gemlik’in içinden geçen fay 1065 yılında 7 üzerinde bir deprem üretti. Uzun zamandır da enerji biriktiriyor. Dolayısıyla bu hareketlenmeleri büyük fayın kırılmak üzere kurguladığı bir ısınma olarak yorumluyorum. 6 üzeri- 7 büyüklüğünde bir deprem her an mümkün, deprem tehlikesi çok yüksek özellikle fayın tam göbeğinde olan İznik ve civarı” şeklinde konuştu.
GEMLİK’TE YERLEŞİM SORUNU
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ardından yaptığı açıklamada, “Birtakım siyasi meseleler sebebiyle taşınmasından vazgeçildi. Oysa Gemlik muhakkak taşınmalı. Hem KAF’ın güney kolu üzerinde hem de zemini alüvyon. Eğer büyük bir deprem olursa burası biter, kurtulma şansı çok az” demişti. Görür, yaşanan depremlerle ilgili de X hesabında “Gemlik’te yine deprem oldu. Bu deprem Gemlik Fayı üzerinde. KAF’ın güney kolu. Kuzey kolda enerji birikimi fazla olduğu için burası da etkileniyor. Tehlikeli bir yer. Yerleşimi itibariyle itina gerekir. Er veya geç olabilecek büyük bir deprem ciddi zarar verebilir. Deprem direncine sahip Gemlik üzerinde ciddiyetle durulmalı” paylaşımını yaptı.
TAŞINMA PLANI İLERLEYEMEDİ
2017’de çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Gemlik’in zemini daha sağlam bölgelere taşınması amacıyla adımlar atılmaya çalışıldı. Ancak “boşaltılan alanların ne olacağı konusunda anlaşmazlıklar çıktı” ve bu durum 8 yıldır ilerleme kaydedilmesine engel oldu.