GIDA İŞLETMELERİ KAREKOD UYGULAMASINA GEÇİYOR
Tüketicilerin gıda işletmeleri üzerindeki denetim durumunu takip etmeleri amacıyla başlatılan “karekod uygulaması”, bugünden itibaren satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu hale geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçen yıl başlatılan bu uygulama ile market, kasap, manav gibi gıda satış noktaları ve restoran, kafe, yemekhane gibi toplu tüketim yerlerinde tüketiciler, gıda işletmelerinin denetim geçmişine kolaylıkla ulaşabiliyor. Uygulama, şu an itibarıyla tüm satış ve toplu tüketim yerlerinde uygulanması zorunlu hale getirilmiş durumda. Şimdiye kadar isteğe bağlı olarak bu sistemi kullanan gıda satış ve toplu tüketim işletmelerinin, oluşturacakları karekodları, tüketici açısından görünür bir yere yerleştirmeleri gerekecek.
TÜKETİCİLER KAREKODU TARAYACAK
Bu karekodu, tüketiciler mobil cihazlarında bulunacak “Tarım Cebimde” uygulaması aracılığıyla taratacak. Böylece işletmeye ait kayıt ve onay numarası, unvan ve adres bilgileri ile son denetim tarihi görüntülenebilecek. Uygulama sayesinde, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması, menfaatlerinin korunması ve Bakanlığın yaptığı resmi kontrollerin daha görünür hale getirilmesi hedefleniyor.
İŞLETMELER KAREKODU ÜCRETSİZ OLUŞTURABİLECEK
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitkisel Gıdalar Çalışma Grubu Sorumlusu Çiğdem Kurtar, gıda kontrollerinde şeffaflık anlayışını benimsediklerini, resmi kontrol sonuçlarının tüketicilerle paylaşıldığını belirtti. Uygulamanın Haziran 2024’te hayata geçirildiğini ve bugüne kadar gönüllülük esasına göre kullanıldığını açıkladı. Gıda işletmelerinin “üretim”, “satış” ve “toplu tüketim” alanlarında ayrıldığını vurgulayan Kurtar, “Üretim işletmelerinde uygulama gönüllü, market ve restoran gibi satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu olacak. İşletmeciler, ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresinden karekod oluşturma sekmesine, yalnızca vergi ve TC kimlik numaraları ile işletme kayıt numarasını girerek, ücretsiz bir şekilde, hiçbir başvuru ya da bürokratik işlem gerektirmeden, anında 7 gün 24 saat karekod oluşturabilecek.” ifadesini kullandı.
UYGULAMAYA GEÇMEYEN İŞLETMELERE CEZA UYGULANACAK
Kurtar, işletmecilerin oluşturdukları görseli tüketicilerin görebileceği bir alana asmasının yeterli olacağını, bu sayede tüketicilerin o işletmenin Bakanlık’a kayıtlı ve denetimden geçtiğini anlayabileceğini bildirdi. Ayrıca, tüketicilerin karekodu taradıktan sonra herhangi bir uyumsuzluk tespit etmeleri durumunda “Alo 174 Gıda Hattı”na bildirimde bulunabileceklerini dile getirdi. Şikayetler ya da Bakanlık tarafından yapılacak rutin denetimler sonucunda uygulamaya geçmeyen işletmelere para cezası verileceği de ifade edildi. Kurtar, gıda kontrollerinde yüksek teknoloji kullandıklarını, sterillik ve ölçümlerle gıda güvenliğini sağladıklarını belirtti. Tüketicilerin de, “guvenilirgida.tarimorman.gov.tr” adresini ve “Tarım Cebimde” uygulamasını takip etmeleri gerektiğini vurgulayarak, tüketicilerin gıdaların güvenilir olduğuna dair hislerinin, işletmelerin denetlendiğine dair bilgilerin önem taşıdığını belirtti.