GIDA GÜVENLİĞİ ÜZERİNE GÜNCEL AÇIKLAMALAR
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güncellediği taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesi, son günlerde kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılıyor. Bir gıda zincirinde pişmiş köftede domuz eti tespit edilmesi ve bu firmanın isminin uzun süre sonra gündeme gelmesi, sosyal medyada büyük bir yankı buldu. Ayrıca, güncellenen listede kangal sucuk ve köftede kanatlı eti, Adana kebabında kalp, pekmezde ilaç etken maddesi, zeytinyağında ise tohum yağları tespit edildiği açıklanmıştı. Bu durum halk sağlığını tehdit eden firmaların gündeme gelmesiyle birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da çeşitli açıklamalar geldi.
BAKANLIĞIN AÇIKLAMALARI VE SUÇ DUYURULARI
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Gıda güvenilirliğini sağlamak ve kamu sağlığını korumak, Anayasa ve kanunlarımızın Bakanlığımıza verdiği temel bir görevdir. Bu nedenle Bakanlığımız, hem tüketicinin hem de üreticinin hak ve menfaatlerini korumakla yükümlüdür. Yeni Gıda Kamuoyu Duyurusu Sistemimizde 8 binden fazla gıda denetçimizle yaptığımız rutin ve anlık denetimlerde ortaya çıkan her türlü uygunsuzluk, teknik sürecinin tamamlanmasının ardından yayımlanmaktadır. Uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda toplatma, idari para cezası ve üretimin askıya alınması gibi yaptırımlar uygulanırken, söz konusu durum insan hayatını ve sağlığını tehdit ediyorsa ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmaktadır. Bu idari işlemler Anayasamızın 125. maddesi gereği yargı denetimine tabidir. Yargı kararları, idarenin tüm unsurları açısından bağlayıcıdır. Bakanlığımız, kamu sağlığını koruma konusundaki görev ve yetkilerini bu ilkeler doğrultusunda kararlılıkla sürdürecektir” denildi.
TÜKETİCİ GÜVENİ KORUNUYOR
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşma konusundaki çabalarını kamuoyuyla paylaştığını belirtti. Denetimlerin sürekli olarak devam ettiğini ifade eden Yumaklı, “Özellikle bayramlar gibi yoğun gıda tüketimi dönemlerinde sektör denetimleri ve şikayetlerin değerlendirilmesi konuları üzerine ilgili birimlerimiz denetimlerini gerçekleştirdi. Biz her zaman söylüyoruz, tüketicimizin güvenilir gıdaya ulaşması en doğal hakkıdır. Bununla ilgili herhangi bir uygunsuzluğu kabul etmiyoruz, toleransımız olmayacak” şeklinde konuştu.
DENETİM SÜREÇLERİ VE UYGULANAN CEZALAR
Yumaklı, Türkiye’deki işletmelerin birden fazla kez denetlenmeye devam edeceğini vurguladı. “724 bin işletmenin yılda bir kez, ancak farklı gerekçelerle denetlenmesine devam edeceğiz. 7 bin 500 ekip arkadaşım, sahada denetim yapacak. Bu yıl 1 milyona yakın denetim gerçekleştirdik. 16 bin uygunsuzluk tespit ettik ve yaklaşık 800 milyon lira idari para cezası uyguladık. Bu sayıdan 368’i için savcılıklara suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca, uygunsuzluklar sebebiyle bazı işletmeler kapatıldı” dedi. Yumaklı, denetimlerin durdurulması, idari yaptırımlar, uygunsuz ürünlerin toplanması ve imha edilmesi gibi süreçlerin de yürütüldüğünü anlattı.
GIDA UYGUNSUZLUKLARINDA YENİ SÜREÇLER
Yumaklı, gıda uygunsuzluklarının kamuoyuna duyurulması için yeni bir sistemin devreye alınacağını da açıkladı. “Eski sistem belirli bir takvim olmadan kamuoyuna zaman zaman duyurular yapıyordu. Biz bunu, kontrol, analiz, yaptırım ve duyurusu aşamalarını içeren bir sistem üzerinden düzenledik. Yani, duyurularımız güvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresimizde yayımlanmaya devam ediyor. Ayrıca ‘Tarım Cebimde’ uygulamamızla bu bilgilere hızlı bir şekilde erişim sağlanabilecek” ifadelerini kullandı.
KAMUOYUNA DUYURULAR DEVAM EDECEK
Bir gazetecinin, “2021 yılındaki tespitlerin yeni yayınlandığı yönündeki eleştirilerine” cevap veren Bakan Yumaklı, “Bu bir süreç. Önceki dönemde metodolojik olarak tespitler yapılıyordu. Ancak her işletmenin tespitler sonrası yasal hakları bulunuyor. İtiraz, yeniden analiz talep etme gibi haklar var. Biz, sürecin tamamlanması olanların duyurusunu yapmaya devam edeceğiz. Önceki yıllardan gelen husus, bizim süreçle ilgili değil. Bu konuda firmaların yasal haklarını kullanmaları çok sık gerçekleşmiyor. Dolayısıyla kamuoyuna bu duyurularımızı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.