Gıda Karekod Uygulaması Bugün Başladı

KAREKOD UYGULAMASI ZORUNLU HALE GELİYOR

Tüketicilerin gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesi için başlatılan “karekod uygulaması”, bugünden itibaren satış ve toplu tüketim işletmelerinde zorunlu olarak kullanılmaya başlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçen yıl hayata geçirilen bu uygulama ile market, kasap, manav gibi gıda satış noktaları ile restoran, kafe ve yemekhane gibi toplu tüketim alanlarında tüketiciler, gıda işletmelerinin denetim geçmişine kolayca ulaşabiliyor. Uygulama, bugünden itibaren bu işletmelerde zorunlu hale getiriliyor. Daha önce isteğe bağlı olarak uygulayan işletmelerin, kendilerine özel oluşturdukları karekodları tüketicinin görebileceği bir noktada bulundurması şart.

TÜKETİCİLER İÇİN KAREKOD İLE DENETİM KOLAYLAŞACAK

Tüketiciler, gıda satış ve toplu tüketim alanlarında mevcut olan karekodu, mobil cihazlarına indirdikleri “Tarım Cebimde” uygulaması aracılığıyla taratabilecek. Bu işlemle birlikte, işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan ve adres bilgileri ile son denetim tarihi doğrudan görüntülenebilecek. Uygulamanın hedefi, tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak, menfaatlerini korumak ve Bakanlık tarafından gerçekleştirilen resmi kontrollerin görünürlüğünü artırmak.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitkisel Gıdalar Çalışma Grubu Sorumlusu Çiğdem Kurtar, gıda kontrollerinin şeffaflık temeline dayandığını ifade ederek, uygulamanın Haziran 2024 itibarıyla faaliyete geçtiğini ve şu ana kadar gönül rızası ile kullanıldığını kaydetti. Gıda işletmelerini “üretim”, “satış” ve “toplu tüketim” olarak ayırdıklarını belirten Kurtar, “Üretim işletmelerinde uygulama gönüllü devam ediyor. Ancak market, kasap ve restoran, kafe gibi toplu tüketim işletmeleri için zorunlu hale geliyor. İşletmeciler, ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresinden karekod oluşturma bölümüne, sadece vergi ve TC kimlik numaraları ile Bakanlıktan aldıkları işletme kayıt numarasını girerek, karekodlarını anında ve ücret ödemeden oluşturabilecek.” dedi. Tüketicilerin, oluşturulan görselliğin bulunduğu yerden, o işletmenin Bakanlık kayıtlı ve denetlenen bir kuruluş olduğunu anlayabileceği ifade edildi.

Şikayetler ya da Bakanlığın düzenleyeceği rutin denetimler neticesinde uygulamaya geçmeyen işletmelere para cezası uygulanacağını söyleyen Kurtar, gıda kontrolünde çevresel denetimlerinde yüksek teknoloji kullanarak steril ambalajlardan numuneler alarak, detaylı ölçümler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Tüketicilerden, ‘guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’ adresini ve ‘Tarım Cebimde’ uygulamasını yeni bilgilendirme faaliyetleri için takip etmelerini rica eden Kurtar, “Unutmayın ki en iyi denetçi tüketicidir. Hepimiz sonuçta tüketiciyiz. Tüketicilerin gıdaların güvenilir olduğunu hissetmesi ve işletmenin denetlendiğini bilmesi önemli bir memnuniyet sağlıyor.” şeklinde konuştu.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Motosikletli Polis Kaza Yaptı, Bir Polis Yaralandı

Arizona Athletic Grounds'ta antrenman yapan A Milli Futbol Takımı konvoyunda bir motosikletli polis kaza geçirdi ve hafif yaralandı. Kazanın ardından milli takım otobüsleri yaklaşık 15 dakika bekledi.

Yargıtay’dan Yıllık İzinde Hafta Tatili Kararı

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin yıllık ücretli izin dönemine rastlayan hafta tatili günlerinin izin süresinden düşülemeyeceğine hükmetti. Bu karar, işverenlerin uygulamasını düzelterek işçi lehine önemli bir içtihat oluşturdu.

Kızını Kaybeden Aileye 2.7 Milyon Lira Borç

Niğde'de yaşayan Ramazan ve Dilek Bayhan çiftinin 1,5 yaşındaki kızları Kübra, 2012'de parkta oynarken havuza düştü ve kalbi durdu. Hastanede hayata döndürüldü.

Aynur Kanbur Cinayetinde 10 Yıl Sonra Gözaltı

Mezdeke grubu üyesi Aynur Kanbur, çöp atmak için kapısını açtığı 26 Mart 2016'da İstanbul Şişli'deki evinde tabancayla vurularak öldürüldü. Kanbur 49 yaşındaydı ve saldırgan 6 el ateş etti.

Milli Takım Arizona’da 3 Bin Taraftarla İdmanda

2026 Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında ABD'nin Miami eyaletinden Arizona'ya geçen A Milli Futbol Takımı, kamp sürecinin ilk antrenmanını gerçekleştirdi. Teknik direktör Vincenzo Montella yönetimindeki idman, ısınma koşularıyla başladı.