Guterres: İnsanlığın Kaderi Algoritmaya Bırakılamaz

YAPAY ZEKANIN GÜVENLİK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, güncel çatışmaların yapay zeka destekli hedefleme ve otonomi için deney sahaları haline dönüştüğünü vurguladı. Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen ‘Yapay Zeka ve Uluslararası Barış ve Güvenlik’ başlıklı toplantıda, insanlığın geleceğinin algoritmalara devredilmemesi gerektiğini ifade etti. Yapay zekanın, günlük yaşamı ve küresel ekonomiyi olağanüstü bir hızla dönüştürdüğünü belirten Guterres, “Sorun, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliği etkileyip etkilemeyeceği değil, bu etkiyi nasıl şekillendireceğimizdir” dedi.

İNSANLIĞIN KADERİ ALGORİTMALARA BIRAKILAMAZ

Guterres, günümüzdeki çatışmaların yapay zeka ile desteklenen hedefleme sistemleri için test alanları haline geldiğine dikkat çekerek, “Açıkça belirtelim, insanlığın kaderi bir algoritmaya bırakılamaz. İnsanlar, yaşam ve ölüm kararları üzerinde her zaman söz sahibi olmalıdır.” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, BM Güvenlik Konseyi ve BM’ye üye devletlere, yapay zekanın askeri kullanımının uluslararası hukuka ve BM Şartı’na tam olarak uygun olmasını sağlama çağrısında bulundu. Guterres, her türlü güç kullanımında insan kontrolü ve yargısının korunmasının şart olduğunu vurguladı. “İnsan kontrolü olmadan çalışan ölümcül otonom silah sistemlerinin yasaklanması çağrımı yineliyorum” şeklinde konuştu.

Yeniliklerin insanlığa fayda sağlaması gerektiğini belirten Guterres, yapay zeka için tutarlı küresel düzenleyici çerçeveler oluşturulması gerektiğini kaydetti. “Yasal incelemeler, insan sorumluluğu ve kötüye kullanıma karşı güçlü güvenceler yoluyla askeri kullanımlar açıkça düzenlenmelidir. Özellikle çatışma bölgelerinde riskleri azaltmak için daha fazla şeffaflığa, güven oluşturmaya ve işbirliğine ihtiyacımız var.” dedi.

DEZENFORMASYONLA MÜCADELE

Guterres, yapay zeka ile üretilen bilgi kirliliğine de dikkat çekti ve bu sistemlerin dezenformasyon yaymasını ve şiddeti tetiklemesini önlemek için sistemik güvenlik önlemlerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. “Hükümetler, platformlar, medya ve sivil toplum, yapay zeka tarafından üretilen aldatmacaları tespit etmek ve caydırmak için işbirliği yapmalıdır” şeklinde bir çağrıda bulundu.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Alihan Kuriş Soruşturmasında 35 Şüpheli Tutuklandı

Alihan Kuriş'e yönelik yürütülen soruşturmada yeni tutuklamalar gerçekleşti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açıklamasına göre, 25 Ağustos 2026'da gerçekleştirilen operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 37'si başsavcılığa çıkarıldı.

Fenerbahçe, Cengiz Ünder ile Sözleşmesini Feshetti

Sarı-lacivertli kulüp, Cengiz Ünder'in sözleşmesinin karşılıklı olarak feshedildiğini açıkladı. 29 yaşındaki kanat oyuncusuna, Fenerbahçe'ye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür edildi.

Deniz Göktaş Tekrar Tutuklandı

Deniz Göktaş'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, mahkeme tarafından kabul edilerek tahliye kararı verildi. Ancak tahliye sonrası, Göktaş "basın yayın yolu ile suçu ve suçluyu övme" suçlamasıyla yeniden tutuklandı.

Zeytinburnu’nda İki Tramvay Çarpıştı: 10 Yaralı

Zeytinburnu'nda T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı'nda meydana gelen kazada iki tramvay çarpıştı. Olay, Pazartekke ile Topkapı durakları arasında gerçekleşti.

Fethiye’de Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, Karagedik Mahallesi yakınlarında saat 19.30 civarında orman yangını başladı. Şehir merkezine yakın bir yerde dumanları gören vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi.