DAVALARIN ARKA PLANINDA YER ALAN SUÇLAMALAR
Kara para aklama suçlamasıyla yargılanan fenomen güzellik merkezi sahibi Dilan Polat ile yakın arkadaşı güzellik uzmanı Sevim Alan hakkında dava açıldı. Alan’ın Sağlık Bakanlığı onayı olmadan, onay varmış gibi kozmetik ürün satışı yaptığı ve yasadışı yollarla ürettiği veya elde ettiği ürünlerle insan sağlığına zarar verdiği, bunun yanı sıra yasa dışı gelir sağladığı vurgulandı. Alan’ın çeşitli dükkânlarında da yetkisiz sağlık hizmeti verdiği tespit edildi. İddianameye göre, S.M. adlı bir kadın, Sevim Alan ve eşi Tufan Alan’dan şikâyetçi oldu. Çiftin kozmetik ürünleriyle ilgili yasal izin ve ruhsat olmadan halk sağlığına zarar veren yollarla ürün satışı yaptığı belirtildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI’NA YAPILAN ŞİKAYETLER
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayet üzerine soruşturma başlattı ve bilirkişi raporu aldı. Raporda, markaya ait kozmetik ürünlerinin Sağlık Bakanlığı sisteminde kaydı olmadığı, ambalajlarında yer alması gereken formülasyon içeriği, üretim ve son kullanma tarihlerinin belirtilmediği kaydedildi. Sağlık Bakanlığı’na ürünlerin takibi için bildirim yapılmasının zorunlu olduğu da ifade edildi. Sevim Alan ismiyle faaliyet gösteren güzellik salonu şubelerine ait sosyal medya hesaplarından ve bir e-ticaret mağazasından yapılan satışlar raporda yer aldı.
SUÇLAMALARIN CİDDİYETİ
Savcılık, ürünlerin Sağlık Bakanlığı onayı olmadan gerçek dışı bilgi vererek satışının yapıldığını, “Zehirli Madde İmali ve Ticareti Yapmak” ve “Kişilerin Hayatını ve Sağlığını Tehlikeye Sokacak Biçimde İlaç Yapma veya Satma” suçlarından her birine 6 yıl hapis cezası talep etti. Ayrıca Sevim Alan’a bir dava daha açıldı; bu dava, İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün şikayeti üzerine gerçekleşti. Beylikdüzü şubesinde yapılan denetimde yasadışı sağlık hizmeti sundukları belirlendi ve sosyal medya paylaşımlarında yetkisiz uygulamalara dair içerikler tespit edildi.
CEZA İSTEMLERİ VE SAVUNMA
Sevim Alan, suçlamaları kabul etmediğini ve işletmesini devrettiğini, dolayısıyla sosyal medya paylaşımlarının kendisiyle bir ilgisi olmadığını iddia etti. Savcılık, yetkisiz sağlık hizmeti verme suçundan 3 yıla kadar ceza talep etti. Şişli’deki bir diğer güzellik merkezi de denetlendi ve burada da ruhsatsız, yetkisiz sağlık hizmeti sunulduğu tespit edildi. Sevim Alan ve bir çalışanı, “yetkisiz sağlık hizmeti verme” ve “hasta tedavi etme veya tabip unvanı takınma” suçlarından 8 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.