Hekim Birliği Sendikası, sağlık çalışanlarının özlük hakları, çalışma koşulları ve can güvenliği talepleri doğrultusunda önemli bir eylem kararı aldı. Sendika yönetimi, doktorların 28, 29 ve 30 Eylül tarihlerinde ülke genelinde üç gün boyunca iş bırakacağını açıkladı. Bu eylemin sebepleri arasında düşük nöbet ücretleri ve gelir kayıpları öne çıkıyor.
Düşük Nöbet Ücretleri ve Gelir Kayıpları
Eylemin temel nedenleri arasında, gece, hafta sonu ve resmi tatil nöbetlerinin yetersiz karşılığı bulunuyor. Saatlik nöbet ücretlerinin 227 ila 250 TL bandında kalmasına tepki gösteren sendika yetkilileri, mevcut durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, hekimlerin yıllık izin dönemlerinde yaşadığı ciddi gelir kayıpları da dikkat çekiyor. Teşvik ödemelerinin hekim dışı katsayılara bağlı olarak sürekli azalması ve ek ödemelerin emeklilik hesaplamalarına dahil edilmemesi ana huzursuzluk kaynakları arasında yer alıyor.
Hekimlerin Temel Talepleri
Sendikanın çözüm beklediği başlıca konular şunları içeriyor: Nöbet ücretlerinin artırılması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması ve izin dönemlerindeki kesintilerin sona erdirilmesi. Aile hekimlerinin izin ve vekalet süreçlerinde yaşadığı sorunların giderilmesi de önemli bir talep olarak öne çıkıyor. Ayrıca, hekimlerin can güvenliği için etkin bir şiddet yasasının uygulanması gerektiği ifade ediliyor.
Eylem Çağrısı ve Birlik Vurgusu
Hekim Birliği Genel Başkanı Uzm. Dr. Hatice Çerçi Balcı, hak kayıplarına karşı kararlılıkla duracaklarını belirterek tüm meslektaşlarına çağrıda bulundu. Eylemin yalnızca bir kurumun değil, tüm hekimlerin ortak mücadelesi olduğunu vurguladı. “Bu eylem senin nöbetin, iznin, maaşın, emekliliğin ve can güvenliğin için. 28-29-30 Eylül tarihlerinde beyaz önlüklerimiz, emeğimiz ve kararlılığımızla sahada olacağız. Birlikte güçlüyüz, birlikte değiştireceğiz.” ifadelerini kullandı.