YENİ REESKONT KREDİLERİ MODELİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yüksek teknoloji ve katma değerli üretim için reeskont kredileriyle daha fazla olanak sunacak yeni bir modele 2025 yılında geçeceklerini duyurdu. Şimşek, “Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek.” diye belirtti. Sosyal medya hesabından bu konuyla ilgili bilgi paylaşan Bakan Şimşek, ihracatçıların her zaman destekçisi olduklarını vurguladı.
IHRACAT DESTEKLERİ GÜÇLENİYOR
Bakan Şimşek, geçtiğimiz yıl mayıs ayında 300 milyon lira olan reeskont kredilerinin günlük limitini 4 milyar liraya çıkardıklarını söyledi. Eximbank’ın sermayesinin 21,9 milyar lira artırılarak 35,7 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Şimşek, ihracatçılara yönelik önemli gelişmeleri şu şekilde aktardı: “Reeskont faizine yüzde 25,9 seviyesinde üst sınır getirdik ve reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunu kaldırdık. Hizmet ihracatı gelirlerinde vergi istisnasını 30 puan artırarak yüzde 80’e çıkarttık.”
KREDİ GARANTİLERİ ARTIRILIYOR
Eximbank’ın uluslararası kuruluşlardan sağladığı kredilere yaklaşık 1,1 milyar dolar hazine geri ödeme garantisi ve karşı garanti sağladıklarını ifade eden Şimşek, “Yüksek teknolojili ve katma değerli üretime reeskont kredileriyle daha fazla imkan sağlayacak yeni bir modele de 2025 yılında geçeceğiz.” dedi. Ayrıca, “Dengeli ve sürdürülebilir yüksek büyüme hedefimize ulaşmak için kritik önemdeki ihracata güçlü desteklerimiz devam edecek.” şeklinde sözlerini tamamladı.