“İletişim Güçlü Olmalı, Aileler Dikkat!”

GÜNLÜK İLETİŞİMİN ÖNEMİ

Aileler, yoğun günlerine rağmen çocuklarıyla her gün en az on dakika iletişim kurmaları için zaman ayırmalılar. Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi’nden Çocuk Ergen Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, bu konuda ailelerin çocuklarının büyüme sürecinde karşılaması gereken manevi ihtiyaçların önemine vurgu yapıyor. Yıldırım, “Manevi olarak doyurulmayan çocuklar bir noktada maddi şeylere daha çok yöneliyorlar” diyerek, çocukların duygusal tatminin eksik olması durumunda bunu kendilerine telefon alarak ya da daha yüksek model cihazlar kullanarak elde etmek istediklerini ifade ediyor.

AİLE BAĞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ

Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, ebeveynlerin küçük çocuklarıyla vakit geçirirken “Nasılsa küçük, anlamaz” gibi düşüncelere kapılmamaları gerektiğini belirtiyor. Yıldırım, ailelerin çocuklarıyla birlikte hikâye okuma veya hikâyenin sonunu birlikte getirme gibi aktiviteler gerçekleştirmelerinin önemine dikkat çekiyor. “Küçük yaşlarda güçlenen o iletişim bağları ilerleyen yaşlarda bir temel niteliğinde oluyor” diyor. Aile bağları güçlü olan çocukların sosyal çevrelerinde daha korunmuş olduğunu belirten Yıldırım, “Aksi halde çocuklar ebeveynlerine yabancılaşıyor ve dışarıdaki risklere daha açık hale geliyorlar” şeklinde ekliyor.

KURALLAR VE KONTROL

Yıldırım, maddi kaygılar nedeniyle çocukların daha çok bakıcılar ya da aile büyükleriyle büyüdüğünü hatırlatarak, “Çocuk, ailenin kuralları çerçevesinde büyümeli” diyor. Aile dinamiklerinin farklı olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Kuralları koyan ve uygulamaları kontrol eden her zaman anne ve baba olmalıdır” ifadesini kullanıyor. Ailelerin kendi anne babalarının görüşlerini dışarıda tutmaları gerektiğine de değinen Yıldırım, “Bu çocuğu büyütürken nelere dikkat edeceğiz, hangi alanlarda önceliğimiz var?” gibi konularda karar vermeleri gerektiğini belirtiyor.

Ailelerin çocuklarıyla olan iletişimlerini güçlendirmelerinin, çocukları kaybetmemek açısından kritik bir konu olduğunu söyleyen Aybeniz Yıldırım, ebeveynlerin özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarıyla iletişimde tepkiselliği bir kenara bırakmaları gerektiğini vurguluyor. “Onların da fikirlerini almalı, düşüncelerine önem vermeliler” diyen Yıldırım, kuralların ve alternatif seçeneklerin net bir şekilde ebeveynler arasında belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

DİJİTAL DÜNYADAN KORUMA YOLLARI

Çocukların internet kullanımının zararlarından korunması için ebeveynlerin dijital cihaz kullanımlarına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Yıldırım, “Eğer anne babanın sınırsız bir telefon kullanımı yoksa, çocuk için de bu çerçeve rahat bir şekilde çizilebiliyor” diyor. Aile içindeki iletişim ve etkinlik azalınca çocukların kendilerini internet ortamlarına adapte ettiklerini kaydeden Yıldırım, ailelerin gerçek hayatla daha fazla etkileşimde bulunmalarını sağlamalarının önemine vurgu yapıyor. “Mutluluklarını burada inşa ediyorlar” diyen Yıldırım, çocuklar için fiziksel aktiviteler ve aile iletişiminin artırılmasını öneriyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Hakan Safi, Merih Demiral Transferini Açıkladı

Fenerbahçe'nin 6-7 Haziran'daki olağanüstü genel kurulunda başkan adayı Hakan Safi, Al Ahli'li milli futbolcu Merih Demiral ile anlaştığını duyurdu. İzmir'deki organizasyonda kongre üyeleriyle bir araya gelen Safi, ilk transferlerini açıkladı.

ABD’den Ortadoğu’ya Seyahat Uyarısı Yinelendi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ortadoğu'daki yüksek gerilimler nedeniyle bölgedeki ABD vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Bakanlık, güvenlik ortamının karmaşık ve hızla değişebilir olduğunu belirtti.

Sivas’ta Kaza: Üç Kişi Hayatını Kaybetti

Sivas merkeze bağlı Kurtlapa köyü yakınlarında Özkan Şahinkaya'nın kullandığı otomobil ile Musa Bal yönetimindeki 58 AT 879 plakalı hafif ticari araç çarpıştı. Kaza ihbarı üzerine bölgeye sağlık, jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi.

Zelenski, Putin’e Yüz Yüze Görüşme Çağrısı Yaptı

Zelenski, Ukrayna Devlet Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan mektubunda savaşın liderler arası doğrudan görüşmelerle bitebileceğini savundu. Lider, "Ukrayna bu savaşı benimle ve sizin aranızdaki doğrudan temasla bitirmeyi öneriyor" dedi.

THY, Air Europa Yatırımına İspanya Onayı Aldı

Türk Hava Yolları, Air Europa'dan azınlık payı almak için yaptığı 300 milyon euroluk yatırımın İspanya Devleti tarafından onaylandığını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirdi. Şirketin, Air Europa'da yüzde 25 ile yüzde 27 arasında pay sahibi olması bekleniyor.