İngiltere’den Yeni Göç Planı Açıklandı

İNGİLTERE’DE YENİ GÖÇ PLANINA YER VERİLDİ

İngiltere’deki İşçi Partisi hükümeti, yeni göç planı çerçevesinde bazı vizelere süre sınırlaması getirdiğini duyurdu. İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, lisans mezunu seviyesinde iş bulamayan kalifiye yabancı işçilerin vizeleri, belirli bir zaman kısıtlamasına tabi tutulacak. Bu adım, İngiltere’nin “net göçü” azaltma çabalarının bir parçası olarak uygulanacak.

İŞVERENLERDEN PLAN BEKLENİYOR

The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, plan yürürlüğe girdiğinde, standart nitelikli çalışan vize eşiği, yalnızca “düzenlenmiş nitelikler çerçevesinde (RQF)” 6 olarak belirlenen ve lisans eğitimine karşılık gelen düzeyde işler için geçerli olacak. Mevcut durumda “orta öğretimden üniversiteye geçmek için gereken eğitim düzeyi” olarak bilinen “A düzeyine” karşılık gelen 3 seviyesindedir. İçişleri Bakanlığı’nın önerdiği plana göre, “RQF 6” seviyesinin altında bir işi olan kişilerin, yalnızca geçici süreyle ve “sektörel strateji için kritik olan eksikliklere dair güçlü kanıtlar bulunması” şartıyla İngiltere’ye girmesine izin verilecek. Ayrıca, yurtdışından personel getiren işverenler, ülke içindeki istihdamı ve yeterlilikleri artırmak için planlarını sunmak zorunda kalacak.

BAKAN COOPER’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper, planı olumlu bulduğunu dile getirerek, bu düzenlemenin “göç sistemine kontrol ve düzen getirmenin, ülke içindeki eğitim ve yeterlilikleri artırmanın ve ekonomik büyümeyi desteklerken net göçü azaltmanın kararlı bir eylemi” olduğunu belirtti. Bakan Cooper, pazartesi günü hükümete bir politika belgesi sunmayı planlıyor. Söz konusu belgenin temel amacı net göçü azaltmak olacak.

SEKTÖRLERE OLASI ETKİLERİ

Diğer yandan, kalifiye elemanların aldığı vize sayısında son yıllarda kayda değer bir düşüş yaşanırken, yurtdışından eleman getirilmesine yönelik yeni zorlukların, özellikle bakım ve konaklama sektöründe sorun yaratmasından endişe ediliyor. Resmi veriler, “RQF 6” seviyesinin altındaki işler için alınan vizelerin sayısının da son yıllarda düştüğünü gösteriyor. Lisans mezunu seviyesindeki vizeler ise yılda yaklaşık 75 bin seviyesinde sabit kalıyor. İngiltere’de bakım sektöründe yaklaşık 70 bin yabancı personelin çalıştığı ve sektörde 120 bin civarı açık pozisyonun bulunduğu tahmin ediliyor. Ulusal Bakım Derneği İcra Direktörü Nadra Ahmed, konuyla ilgili olarak, “Bu sektör için işleri daha da zorlaştırmak garip görünüyor çünkü istatistikler ortada. Şu anda yurtiçi işgücünü çekemiyoruz çünkü adaletli ödeme meselesini çözmüş değiliz. Ve eğer bu finanse edilmezse sosyal bakım sektörü ekonomisindeki açık sadece büyümüş olacak. Bu, tedarikçileri sektörün dışına itecek, bu durumun da bugün desteğe ihtiyacı olan insanlara yardım edebilme kabiliyeti üzerinde doğrudan bir etkisi olacak” dedi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

İran, İsrail’e Yeni Saldırı Dalgası Başlattı

İran, İsrail'e yönelik yeni bir füze saldırısı başlattığını duyurdu. İsrail hava savunma sistemleri devreye girdi.

Üç İlde Seçim Sonuçlandı, AK Parti 4, MHP ve CHP Birer Belde Kazandı

Tokat'ın Yolüstü, Çevrecik, Bağtaşı ve Kuşçu beldelerinde vatandaşlar sandık başına gitti. Nevşehir'in Mustafapaşa beldesi ile Gümüşhane'nin Tekke beldesinde de seçimler yapıldı.

İrfan Can Eğribayat Fenerbahçe’ye Dönüyor

Samsunspor Başkanı Yüksel Yıldırım, transfer dönemi çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Geçen sezonun devre arasında Fenerbahçe'den kiralanan İrfan Can Eğribayat ile yola devam edilmeyeceğini duyurdu.

Kocası Tarafından Bıçaklanan Kadın Hayatını Kaybetti

Erdal K., Diliskelesi'nde eşi Elif K. ile evde başlayan tartışma sonrası sokağa taşan kavgada eşini bıçaklayarak öldürdü. Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Bebek Bezine Gizlenen 381 Bin Avro Antalya’da Bulundu

Antalya'ya Paris'ten gelen bir yolcunun bagajında yapılan detaylı aramada, bebek bezlerinin içine gizlenmiş halde 381 bin 750 avro nakit para bulundu. Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından yürütülen risk analizi sonucunda şüpheli yolcu takibe alındı.