İSRAİL-İRAN SAVAŞI ONUNCU GÜNDE
İsrail ve İran arasındaki çatışmalar onuncu gününde karşılıklı saldırılarla sürerken, ABD bu savaşa ilk kez fiilen ve resmi olarak dahil oldu. ABD, İran’ın Fordo, Natanz ve İsfahan’daki nükleer tesislerine saldırı düzenledi. Bu saldırıyı, ABD Başkanı Donald Trump bizzat duyurdu. Trump sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Fordoo tesisine bir bombalama gerçekleştirdik. Tüm uçaklarımız şu an İran hava sahasının dışındadır. Uçaklarımız evlerine dönmektedir” dedi.
TRUMP NÜKLEER TESİSİ HAKKINDAKİ AÇIKLAMALARI
Trump, “Fordo artık yok. ABD’nin İran’a yönelik saldırısı; ABD, İsrail ve dünya için tarihi bir an. İran şimdi bu savaşa son vermeyi kabul etmeli” diye konuştu. Ayrıca, “Fordoo nükleer tesisine tam kapasiteli bir bomba attık” sözleriyle saldırının büyüklüğünü vurguladı. Pilotları tebrik eden Trump, başka hiçbir ordunun böyle bir operasyonu gerçekleştiremeyeceğini savundu ve açıklamasını “Şimdi barış zamanı” ifadesiyle tamamladı.
ULUSA SESLENİŞ KONUŞMASI
ABD Başkanı, İran’a yönelik bu saldırıya dair Türkiye saatiyle 05.00’te Beyaz Saray’da ulusa sesleniş konuşması yapacağını duyurdu. Saldırıda, İran’ın yeraltındaki Fordo nükleer tesisini imha edebilecek tek silah olan Amerikan B-2 hayalet bombardıman uçaklarının kullanıldığı belirtildi. Bu uçaklar, “sığınak katili” olarak bilinmektedir.
İSRAİL İLE KOORDİNASYON
İsrail devlet televizyonu Kan’da yayımlanan başka bir haberde ise, ABD’nin saldırılar sırasında İsrail yönetimiyle tam koordinasyon içerisinde olduğu ifade edildi.
BASIN TOPLANTISI VE HEGSETH’İN AÇIKLAMALARI
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, gece saatlerinde İran’daki üç nükleer tesise düzenlenen saldırılar hakkında basın toplantısı düzenledi. Hegseth, dün gerçekleştirilen saldırıların amacının İran’ın nükleer programını yok etmek ya da ciddi derecede zayıflatmak olduğunu belirtti. Hegseth, “İran’ın nükleer programını yerle bir ettik. Ancak operasyonun İran askerlerini ya da halkını hedef almadığını belirtmek gerekir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, İran’ın nükleer hedeflerinin imha edildiğini vurguladı.
GENELKURMAY BAŞKANI’NIN AÇIKLAMALARI
ABD’nin Genelkurmay Başkanı Dan Caine, basın toplantısında yaptığı açıklamalarda saldırının detayları ve zamanlaması hakkında Washington’da çok az kişinin haberdar olduğunu belirtti. Caine, “Kandırma operasyonu başarılı oldu” derken, ABD uçaklarının hedef bölgelere 18 saatte ulaştığını aktardı. Operasyona “Gece yarısı çekici” adı verildiğini söyleyen Caine, saldırıların “tamamen görünmez bir şekilde” gerçekleştirildiğini ve İran uçaklarının havalanmadığını ifade etti. Ayrıca, “Her üç noktada da yüksek hasar gözlemlendi” diye ekledi. Caine, 125 Amerikan uçağının, yakıt ikmal tankerlerinin saldırıya katıldığını ve olası saldırılara hazır olduklarını kaydetti.