İRAN CUMHURBAŞKANI PEZEŞKİYAN’DAN ATEŞKES AÇIKLAMASI
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran ile İsrail arasındaki 12 gün süren çatışmalar sonrasında yürürlüğe giren ateşkese dair iyimser bir bakış açısına sahip olmadığını belirtti. “Tahran’ın nükleer programını barışçıl amaçlarla sürdürmekte kararlı olduğunu” vurgulayan Pezeşkiyan, “İsrail’in düzenleyebileceği herhangi bir askerî harekâta karşı tamamen hazırlıklıyız ve silahlı kuvvetlerimiz İsrail’in içlerine yeniden saldırı düzenlemeye hazır” şeklinde ifadeler kullandı.
Ateşkes Sonrası İlk Açıklama
Al Jazeera’ye verdiği söyleşide, ateşkesin ardından görüşlerini aktaran Pezeşkiyan, ABD’nin nükleer tesislere yönelik saldırılarının, hedeflenen etkiyi yaratmadığını ve sadece bir tesisin imha edilebildiğini belirtti. “İsrail’in yapabileceği yeni bir askeri hamleye karşı tamamen hazırlıklıyız. Silahlı kuvvetlerimiz İsrail’in içlerini yeniden vurmak için hazır” diyen Pezeşkiyan, 12 günü kapsayan savaşı sona erdiren ateşkese güvenmediklerini, bu konuda “çok da iyimser değiliz” ifadeleriyle dile getirdi.
Uranyum Zenginleştirme Programına Devam
Pezeşkiyan, İsrail’in suikastlarıyla İran’ın yönetim kademesini hedef alma çabalarının başarısız olduğunu belirtti. Uluslararası muhalefete rağmen uranyum zenginleştirme programının devam edeceğini vurgulayan Pezeşkiyan, nükleer kapasitenin geliştirileceği sürecin “uluslararası hukuk çerçevesinde” olacağını ekledi. “Biz nükleer silahları reddediyoruz; bu bizim siyasi, dini, insani ve stratejik tutumumuzdur,” diyerek diplomasiye inandıklarını, müzakerelerin kazan-kazan temeliyle yürütülmesi gerektiğini ifade etti.
Suikast Girişimi ve İlişkiler Üzerine
15 Haziran’da düzenlenen Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında kendisine yönelik bir suikast girişiminde hafif yaralandığını söyleyen Pezeşkiyan, bu durumun, İran siyasi liderliğini hedef alan planlarla ilişkili olduğunu ve “ülkeyi kaosa sürükleyerek devirmek” amacı taşıdığını belirtti. Saldırılara karşılık olarak, Katar’daki El Udeyd Üssü’ne yapılan saldırının Katar’a yönelik olmadığını vurgulayan Pezeşkiyan, “Katar devletiyle aramızda herhangi bir düşmanlık ya da rekabet olması gerektiğine dair ne bir düşüncemiz ne de bir hayalimiz var” dedi. Ayrıca, bu saldırılar sırasında Katar Emiri’ni arayarak durumu ona izah ettiğini ekledi. İran’da çatışmalar sonrasında 900’den fazla kişinin hayatını kaybettiği, İsrail’de de en az 28 kişinin öldüğü bilgisi verildi. Ateşkes ise 24 Haziran’da yürürlüğe girmişti.