İran ve Umman, Hürmüz Boğazı’nda Güvenlikte Anlaştı

İran ile Umman arasında Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer güvenliği için görüşmeler sürdürülme kararı alındı ve Maskat’ta trafik düzenlemeleri ele alındı. Bekai, İran ve Umman dışişleri bakanlarının Cumartesi Maskat’ta bir araya geldiğini söyledi. Görüşmelerde Hürmüz Boğazı’ndaki trafik yönetimi ve seyrüsefer düzenlemeleri ele alındı.

TEK TARAFLI KARARLAR DÖNEMİ KAPANDI

Bekai, her iki ülkenin hukuki ve teknik heyetlerinin katıldığını belirtti. Görüşmelerde, kıyı devletlerinin egemenlik hakları ve uluslararası hukuk çerçevesi değerlendirildi. İslamabad Mutabakat Muhtırası’nın 5. maddesi hükümleri dikkate alındı. Bekai, Hürmüz Boğazı’ndaki trafik düzenlemelerinin iki ülke arasında istişare edilmesi gerektiğini vurguladı. Son aylardaki gelişmeler ve ABD-Siyonist rejim kaynaklı savaşın etkileri göz önünde bulunduruldu. Bekai, Umman ile ortak mutabakata varmak için müzakerelerin süreceğini teyit etti. Katar’a ait bir heyet de görüşmelerin bir bölümünde hazır bulundu. İran Meclis Başkanı Galibaf, tek taraflı anlaşmalar döneminin kapandığını açıkladı. Galibaf, ABD’ye taahhütlerine bağlı kalması yönünde mesaj gönderdi. “Sözlerinizi yerine getirin, aksi takdirde bedel ödersiniz” dedi. Bu açıklamalar, CENTCOM’un cumartesi gecesi İran’a yönelik hava saldırıları başlatmasıyla aynı zamana denk geldi. ABD, saldırıların Devrim Muhafızları’nın bir konteyner gemisini hedef almasına karşılık olduğunu savundu. Cask şehrinde 10’dan fazla, Buşehr’de ise 12 patlama sesi duyuldu. Trump, Tahran yönetimine ateşkes anlaşmasının sona erdiğini bildirdi ancak görüşmelerin süreceğini kaydetti.

HÜRMÜZ BOĞAZI YİNE KAPATILDI

Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri, Hürmüz Boğazı’nı deniz trafiğine geçici olarak kapattı. Bu karar, ikinci bir emre kadar ve ABD müdahaleleri sona erene kadar yürürlükte kalacak. Açıklamada, yabancı güçlerin müdahalelerine karşı uyarılar hatırlatıldı. Bazı gemiler belirlenen rotanın dışına çıkmaya çalıştı ve uyarılara uymadı. Bir geminin seyrüsefer sistemlerini kapatması üzerine uyarı ateşi açıldı. Gemi durduruldu ve boğaz kapatıldı. Yeni saldırı veya operasyon girişimlerine çok daha güçlü yanıt verileceği duyuruldu. Bu müdahalenin sonuçlarından ABD, İsrail ve topraklarını üs olarak açan ülkeler sorumlu tutuldu. Olayla ilgili olarak, Devrim Muhafızları’nın bir ticari gemiye füze fırlattığı iddia edildi. Gemide hasar oluştuğu öne sürüldü. Trump yönetiminin İran’dan boğazı açık ilan etmesini ve saldırıları durdurmasını talep ettiği bildirildi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

LGS Tercih Dönemi Başlıyor: Yüzdelik Dilim Uyarısı

LGS sonuçlarının açıklanmasıyla tercih dönemi başlıyor ve bu yıl 452 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Bazı öğrenciler beklentilerini karşılarken bazıları hayal kırıklığı yaşadı.

Katar Emiri’nin Babası Vefat Etti

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin babası hayatını kaybetti. Eski emir Şeyh Hamad bin Halife Al Sani bu sabah vefat etti.

Bandırma Vapuru Karadan Taşınıyor

Bandırma Vapuru'nun karadan yürütülerek taşınması işlemi, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Açık Hava İstiklal Meydanı Müzesi Projesi kapsamında bu sabah erken saatlerde başladı. Taşıma çalışmaları geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştiriliyor.

Sultanlar Milletler Ligi Finallerine Kaldı

Türkiye'nin gururu A Milli Kadın Voleybol Takımı, Voleybol Milletler Ligi'nde üst üste sekizinci kez finallere kalmayı başardı. 2023 yılında şampiyon olan takım, bu yılki final etabını Çin'de oynayacak.

Ticaret Bakanlığı Araçları 60 Bin TL’den Satışa Çıkardı

Ticaret Bakanlığı e-ihale yöntemiyle satışa çıkardığı yüzlerce araç ekspertizden geçiriyor. Araçlar fotoğraflanıp gerekli ekspertiz işlemlerinin ardından ihaleye sunuluyor.