İSPANYA HÜKÜMETİNDEN KTİK AÇIKLAMA
Geçtiğimiz günlerde İspanya hükümetinden, İsrail’in uyguladığı soykırım politikalarına yönelik önemli bir açıklama yapıldı. Başbakan Pedro Sanchez, İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırımla ilgili olarak 9 maddeden oluşan yaptırım kararını ilan etti. İspanya hükümeti, 9 Eylül’de aldığı bu kararda, İsrail’e tam silah ambargosu ve askeri konularla ilgili onay bekleyen maddeleri “teknik ve hukuki gerekçeler” doğrultusunda bugüne kadar erteledi.
SİLAH AMBARGOSU İLE İLGİLİ KARARNAME ONAYLANDI
Azınlık sol koalisyon hükümeti, Bakanlar Kurulu’nun haftalık olağan toplantısında İsrail’e yönelik yaptırımlar için gerekli kararnameleri onayladığını duyurdu. Ekonomi, Ticaret ve Şirketler Bakanı Carlos Cuerpo, “İsrail’e tam bir silah ambargosu için Kraliyet kararnamesi onaylandı. Bu, tüm savunma ekipmanlarının ve çift kullanımlı ürün ve teknolojilerin İsrail’e ihracatının ve ithalatının yasaklanmasını içeriyor.” şeklinde bilgi verdi.
Cuerpo, “Gazze’deki soykırıma karşı ve Filistin halkına destek” adıyla alınan yaptırım kararlarının “hükümetin, İspanya’nın ve Başbakan Pedro Sanchez’in uluslararası liderliğinin, insan haklarına saygı konusundaki siyasi kararlılığının bir başka kanıtı” olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, İsrail’in askeri amaçlı yakıtlarına ilişkin transit taleplerinin reddedileceğini, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşim yerlerinden gelen ürünlerin ithalatının yasaklanacağını ve bu ürünlerin tanıtımının engelleneceğini de açıkladı.
İSRAİLLİ ŞİRKETLERE ETKİSİ
Cuerpo, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerden kaynaklanan ürünlerin ithalatının yasaklanmasının “İspanya için kayda değer bir etkisi olmayacağını ancak buradaki İsrailli şirketler için daha anlamlı bir etki yaratarak” Gazze’deki soykırımın sona ermesi ve İsrail üzerindeki siyasi baskıların artması amacıyla bu önlemleri aldıklarını ifade etti.
SOYKIRIMI KINAMAYA DEVAM EDİLECEK
Hükümetin, İsrail’e karşı yaptırımlarla ilgili kararlarını her üç ayda bir kamuoyuna duyuracağı bilgisini veren Cuerpo, İsrail’in Gazze’deki soykırımını kınamaya devam ettiklerini ve Hamas’tan rehineleri derhal serbest bırakmasını talep ettiklerini kaydetti. Cuerpo, İsrail’e yönelik yaptırımların hukuki dayanaklarının onaylanan kararnamelerle güvence altına alındığını söyledi.
İSPANYA’NIN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDÜ KİLİT ROLÜ
Diğer taraftan, Hükümet Sözcüsü ve Eğitim Bakanı Pilar Alegria, “Başbakan Sanchez’in BM’de vurguladığı gibi, Filistin Devleti’nin tanınması aciliyet gerektiriyor. İspanya bunu mayıs ayında gerçekleştirdi ve şimdi birçok ülkenin aynı adımı attığını gözlemliyoruz. İspanya, İsrail ve Filistin’in iki devletli çözümde birlikte yaşaması için ilk başından beri kilit rol oynadı.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
then "Add to Home Screen"