ULUSLARARASI TEPKİLER VE İÇTEN ELEŞTİRİLER
İsrail hükümetinin Gazze’de uygulamakta olduğu “tam işgal” planına dair hem uluslararası arenada hem de ülke içinde tepkiler devam ediyor. İsrail’de yaklaşık 300 mimar ve şehir plancısı, “Yıkımı Durdurun, Gazze’nin Yeniden İnşaasına Evet” başlıklı bir dilekçe imzaladı. Haaretz gazetesinde yer alan bilgilere göre dilekçede, “Gazze Şeridi’ndeki şehirlerden ve sivil bölgelerden yapılan yıkım, öldürme, aç bırakma ve toplu sürgün eylemlerine derin bir şok duyuyoruz” ifadesi kullanıldı. Dilekçede şu cümlelere yer verildi: “7 Ekim’de Hamas’ın işlediği korkunç suçları unutamayız; katliam, yıkım ve sınır bölgelerindeki sivillerin kaçırılması. Ancak bu zulümler, sivillere, kadınlara ve çocuklara ayrım gözetmeksizin zarar verilmesini veya Gazze Şeridi’nin neredeyse tamamen yıkılmasını haklı çıkarmaz.”
YIKIM VE ZARARLARIN BİLGİLERİ
Dilekçede, 280 binden fazla konutun yanı sıra 2 bin 300 eğitim kurumu, birçok hastane ve klinik, yüzlerce cami, kilise, pazar, dükkan, fabrika, altyapı ve tarım arazisinin yıkıldığı vurgulandı. İsrail’in soykırım savaşı, Gazze’de en az 60 bin kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzbinlercesinin yerinden edilmesine yol açtı. Açlık savaşı ile soykırımı sürdüren Netanyahu hükümeti, güvenlik kabinesinde aldığı yeni kararla daha fazla felakete neden olacak bir planı onayladı.
KELİME SEÇİMİNE DİKKAT
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yediot Aharonot’a göre, Güvenlik Kabinesi toplantısında “işgal” terimi yasal sorumluluklar nedeniyle kullanılmadı ve bunun yerine “kontrol” ifadesi tercih edildi. Bu durum, kararla birlikte gerilen bir ortamın da gösterdiği gibi ordu ile hükümet arasında çatışmalara yol açtı. İsrail basını, toplantıda Genelkurmay Başkanı’nın, Netanyahu hükümetinin işgal planına karşı çıktığını, bu durumun rehinelerin hayatını riske atacağı endişesiyle ilgili olduğunu öne sürdü.
MUHALEFETTEN ELEŞTİRİLER
İsrail’de muhalefet lideri Yair Lapid, güvenlik kabinesinin kararını “daha çok felakete öncülük edecek bir felaket” olarak nitelendirdi. Lapid, Netanyahu’nun aşırı sağcı bakanlar Ben Gvir ve Smotrich tarafından, gereksiz yere, rehinelerin ve askerlerin ölümlerine yol açacak bir planla dolandırıldığını, bu durumun da İsrailli vergi mükelleflerine maliyetinin on milyarlara çıkacağını ve nihayetinde diplomatik başarısızlıkla sonuçlanacağını belirtti.
REHİNE AİLELERİNDEN GÜÇLÜ TEPKİLER
Rehineleri için mücadele eden İsrailli ailelerin oluşturduğu Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu, güvenlik kabinesinin kararının ardından sert bir açıklama yaptı. Aileler, “Bu gece, İsrail hükümeti hayatta kalan rehineleri ölüme, yaşamını yitiren rehineleri ise ortadan kaybolmaya mahkum etti” değerlendirmesinde bulundu. Açıklamada, “Kabinenin Gazze Şeridi’ni işgal etme sürecini başlatma kararı, rehinelerin terk edildiğinin resmi bir beyanıdır ve askeri kademenin tekrar tekrar yaptığı uyarıları ve İsrail halkının çoğunluğunun açık isteğini tamamen göz ardı etmektedir” denildi.