İSRAİL’İN GAZZE’YE SALDIRILARI VE SON GELİŞMELER
İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda 61 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’nin tamamının işgali planının görüşülmesi ve oylanması amacıyla Güvenlik Kabinesi’ni topladı. Başbakanlık Ofisi, sosyal medya üzerinden Gazze’de devam eden soykırımın bir sonucu olarak bir milyon Filistinlinin yeniden yerlerinden edilmesine yol açacak olan ‘tam anlamıyla işgal’ planının onaylandığını bildirdi. 10 saat süren toplantının ardından ordunun Gazze’nin tamamını kontrol altına almak için hazır olacağı ifade edildi.
KABİNDEN GELEN ŞARTLAR
Açıklamada, Gazze’de işgalin sona ermesi için belirlenen 5 şart sıralandı. Bu şartlar şöyle belirtildi: – Hamas’ın silahsızlandırılması – 20’si sağ olduğu tahmin edilen 50 rehinenin iade edilmesi – Gazze Şeridi’nin tamamen silahsız hale getirilmesi – İsrail’in Gazze Şeridi’nin tamamını kontrol etmesi – Hamas ve Filistin yönetimine alternatif ve sivil bir yönetimin kurulması.
TOPLANTIDAKİ TARTIŞMALAR VE UYARI
İsrail basınında yer alan haberlere göre, toplantıda işgale karşı çıktığı belirtilen Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ile bazı kabine üyeleri arasında çekişmeler yaşandı. Zamir, toplantı sırasında Gazze’nin tamamının işgalinin, Filistinli grupların elindeki İsrailli esirlerin hayatını tehlikeye atabileceğini dile getirdi. Esirlerin olabileceği bölgelere yönelik düzenlenecek saldırıların risklerine de dikkat çeken Zamir, işgal planının uygulanması durumunda İsrail ordusunun önemli ölçüde kayıp verebilme ihtimaline dikkat çekti. Bu tür uyarıların ardından toplantıda bazı bakanlar ile Zamir arasında tartışma yaşandı.