FAİZ ORANLARI SABİT TUTULDU
İsrail Merkez Bankası, artan enflasyon baskıları nedeniyle faiz oranını değiştirmedi ve politika faizini yüzde 4,5 seviyesinde bıraktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistler de faiz oranının bu şekilde sabit kalmasını öngörmüştü. Böylece, bankanın faizleri üst üste altıncı kez sabit tutma kararı almış oldu. İsrail’de enflasyon, Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 3,6 seviyesine çıkarken, bu oran hükümetin belirlediği yüzde 1-3 hedef aralığını aşmış durumdaydı.
BÖLGESEL GERİLİM ARTMAKTADIR
7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın Gazze sınırında İsrail’e düzenlediği operasyon sonrasında, İsrail Gazze’ye yönelik hava saldırılarına başlamıştı. Geçen hafta yaşanan bu olayların ardından bölgede tansiyon yükselerek, İsrail’in Lübnan’a da müdahale etmesine sebep oldu. Bu bağlamda, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürüldüğü ve Lübnan’ın güneyine yönelik kara operasyonları başlatıldığı bildirildi.
İRAN’DAN FÜZE SALDIRISI
Gelişmeler üzerine İran, İsrail’e füze saldırısı düzenledi ve bu durum piyasalarda ciddi kaygılara yol açtı. Artan jeopolitik gerilimler, fiyat baskılarını artırırken, İsrail Merkez Bankası da durumu göz önünde bulundurarak faiz oranlarını sabit tutma yolunu tercih etti. Bankanın açıklamasında, “Jeopolitik gerginlik enerji fiyatlarını artırdı” ifadesine yer verildi. Orta Doğu’daki gerginliğin küresel finans piyasaları üzerinde sınırlı etkisi olduğu, ancak petrol ve doğal gaz fiyatlarının son dönemde arttığı belirtildi.
EKONOMİK GÖSTERGELERDE DURUM
Açıklamada, “İsrail Devleti, İran’la ilgili artan gerilimin yanı sıra son zamanlarda kuzey cephesinde yoğunlaşan uzun süreli bir savaşın ortasında bulunuyor. Devam eden jeopolitik belirsizlik, ülkenin kredi notunun düşmesi ve ekonominin risk priminde meydana gelen artışa yansıdı. Üçüncü çeyreğe ilişkin mevcut göstergelere göre, ılımlı toparlanma devam etmekte olup, ekonomik faaliyet seviyesi trend çizgisinin altında kalmayı sürdürüyor” denildi.