İSRAİL’İN TURİZM FUARINDAN MEN EDİLMESİ
İsrail, dünya çapında önemli bir turizm fuarı olarak bilinen bir etkinlikten men edildi. İtalya’nın Rimini bölgesindeki TTG Travel Experience organizatörleri, İsrail’in katılım şartlarını artık sağlayamadığını duyurdu. Ynet News’in aktardığına göre, Rimini Fiera şirketi, bu durumu İsrail Turizm Bakanlığı’na iletti ve kararın Rimini belediyesi ile Emilia-Romagna bölgesi yetkilileriyle iş birliği içinde alındığını belirtti. İran kökenli Rimini Belediye Başkanı Jamil Sadegholvaad, X platformunda yaptığı paylaşımda, bu kararı açıkladı. Başkan, “İsrail standı katılımcılar arasında yer almayacak. Güvenlik sorunları, saldırı ve protesto riski, bunun yanı sıra Tel Aviv’in Gazze’ye yönelik saldırılarından kaynaklanan büyük gerginlik, bu bölge ve şehrin İsrail’in katılımının yeniden gözden geçirilmesini talep etmesine yol açtı” ifadelerini kullandı. TTG fuarı, bu yıl 8-10 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek ve küresel turizm takviminde kritik bir öneme sahip. Her yıl binlerce seyahat acentesi, havayolu şirketi, otelci, ulusal temsilci ve girişimcinin buluşmasına olanak sağlıyor ve gelecekte turizmi etkileyen iş bağlantılarının kurulduğu stratejik bir merkez işlevi taşıyor.
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİNDEN TEPKİ
İsrail’in İtalya Büyükelçisi Alon Bar, bu durumu “siyasi amaçlı” bir karar olarak değerlendirip kınadı. Sosyal medyadan paylaştığı mesajında, “İsrail Turizm Kurulu’nun Rimini’deki TTG fuarından dışlanması kararı, siyasi ideolojinin bir kez daha etkisini göstermesi anlamına geliyor. Bu tür kararların, İtalya ile ülkemiz arasındaki kültürel, dini ve ticari ilişkilere ciddi sonuçları olmasına rağmen, İsrail’e karşı saldırıyı seçim propagandası olarak kullanmak için her fırsatı değerlendirdiklerini” belirtti. Bununla birlikte, bu kararın “antisemitik gösterileri artırdığını ve Hamas ile diğer militan grupların stratejik hedeflerini güçlendirdiğini” iddia etti.
PARİS’TE DE BENZER YASAKLAR YAŞANMIŞTI
Fransa’nın başkenti Paris’te de, haziran ayında gerçekleştirilen bir havacılık fuarına katılan İsrailli firmalara yasak getirilmişti. Fuarın organizatörleri, İsrailli katılımcılardan stantlarındaki saldırı silahlarını kaldırmalarını istemiş, ancak bu talep, stantların kurulmasının ardından iletilmişti. Bunun üzerine İsrailli katılımcılar, kararı kabul etmemişti. Organizasyon yetkilileri, İsrail standındaki saldırı silahlarının bulunduğu kısmı siyah bloklar ile çevreleyerek bu silahların fuarda sergilenmesine izin vermemişti.