İSTANBUL’DA 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ KAPSAMINDA BÜYÜK KISITLAMALAR
İstanbul, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Valiliğin aldığı kararlarla adeta abluka altına alındı. Taksim Meydanı’nın kutlamalara kapatılması ile başlayan uygulamalar, Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih, Kadıköy ve Kartal gibi birçok ilçede çeşitli cadde, bulvar ve meydanların trafiğe kapatılması ile devam etti. Ulaşımda ciddi kısıtlamalar yaşanırken, metro, metrobüs, Marmaray ve deniz ulaşımı seferleri önemli ölçüde sınırlı tutuldu. Ayrıca, polis ekiplerinin vatandaşlardan izin belgesi talep etmesi ve Şişli Camii’nin kapatılması kamusal tartışmalara yol açtı. DİSK, Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda kutlama çağrısı yaparken, TÜRK-İŞ de Kartal Meydanı’nda toplanmaya başladı. İstanbul Valiliği’nin kararları, 05:00 itibarıyla yürürlüğe girdi.
KAPATILAN YERLER VE ULAŞIM KISITLAMALARI
Taksim Meydanı ve çevresi, bariyerler ile yoğun polis varlığı ile kapatıldı. Beşiktaş Meydanı, Tarlabaşı Bulvarı, Halaskargazi Caddesi, Büyükdere Caddesi ve Dolmabahçe Caddesi gibi ana yollar da trafiğe ve yaya geçişine kapatıldı. Fatih’te Fevzi Paşa Caddesi, Atatürk Bulvarı ile Unkapanı ve Galata köprüleri; Kadıköy’de ise Tıbbiye Caddesi ve İskele çevresi de yasak kapsamına alındı. Alternatif güzergahlar olarak Sahil Kennedy Caddesi, Haliç Köprüsü, D-100 ve Avrasya Tüneli açık bırakıldı. Fotomuhabir Bülent Kılıç’ın X platformunda paylaştığı görüntülere göre, Şişli Camii kapatıldı ve polis, geçiş yapmak isteyenlerden izin belgesi talep etti. Kılıç, bölgedeki basın mensuplarının da uzaklaştırıldığını ifade etti.
ULAŞIMDA ÖNEMLİ AŞAMALAR
Valiliğin kararlarıyla toplu ulaşımda ciddi aksaklıklar yaşandı. Metro İstanbul’un yaptığı açıklamaya göre, M2 Yenikapı-Seyrantepe-Hacıosman hattında Vezneciler, Haliç, Taksim, Şişhane, Osmanbey, Mecidiyeköy, Gayrettepe ve Zincirlikuyu durakları kapatıldı. M11 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hattının Gayrettepe durağı sefer dışı bırakıldı. M7 İstoç-Yıldız hattında ise Kağıthane-Yıldız arası tüm duraklar kapalı duruma getirildi. Kabataş-Taksim Füniküleri, Karaköy-Tünel Füniküleri ve İstiklal Caddesi Nostaljik Tramvayı tüm gün çalışmayacak. Metrobüs hatlarında ise Çağlayan, Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu durakları çift yönlü olarak kapatıldı. Marmaray’da ise Sirkeci İstasyonu, 05:30’dan itibaren seferlere kapatıldı.
DENİZ ULAŞIMI VE OTOPARK DURUMU
Deniz ulaşımında da kısıtlamalar mevcut. Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na sadece Üsküdar yönüne seferler düzenlenmekte. Kadıköy, Beşiktaş, Kabataş, Karaköy, ve Eminönü iskeleleri Anadolu Yakası’na yolcu taşımıyor. Adalar ve Eyüpsultan seferleri devam ederken, Balat, Beyoğlu, Sütlüce ve Hasköy seferleri iptal edildi. İSPARK otoparkları ise Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş ve Kadıköy İskele çevresinde boşaltıldı ve araç parkına izin verilmiyor.
KADIKÖY VE KARTAL’DA KUTLAMALAR YAPILACAK
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi, Taksim’in yasaklanmasının ardından kutlamaları Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda yapma kararı aldı. Etkinlik, 13:30’da başlayacak ve güvenlik önlemleri gece saatlerinden itibaren bölgedeki güvenliği sağlamak adına alınmaya başlandı. İstanbul İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız’ın denetimi altında Rıhtım bölgesi bariyerlerle kapatıldı. Ayrıca, arama noktalarında kimlik kontrolü ve üst araması yapılırken, güvenlik kontrolleri Söğütlüçeşme metrobüs durağı çıkışından itibaren devreye girdi. TÜRK-İŞ, kutlamalarını Kartal Meydanı’nda gerçekleştirecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kadıköy’deki etkinliğe katılacağını belirtti ve “Sendikalar Taksim deseydi, biz de Taksim derdik,” dedi. Fakat bazı sosyalist partiler ve öğrenci grupları, Taksim 2025 Tertip Komitesi aracılığıyla Taksim’e yürüme çağrısı yaptı. Valilik, bu “izinsiz gösterilere” izin verilmeyeceğini açıkladı.