İstanbul’un yeşil alanlara komşu ilçelerinde, son günlerde çekirge popülasyonunda belirgin bir artış gözlemleniyor ve vatandaşlar balkon, bahçe ile araçlarında büyük çekirgeler görüyor. Şikayetler özellikle Arnavutköy, Sultanbeyli, Beykoz ve Maltepe gibi yeşil alanlara yakın bölgelerde yoğunlaştı. Vatandaşlar, balkon, bahçe ve araçlarında gördükleri çekirgelerin fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.
ANTENLERİYLE 20 SANTİMETREYE ULAŞAN ÇEKİRGELER GÖRÜLDÜ
Kaydedilen görüntülerde, boyutları antenleriyle birlikte 20 santimetreyi bulan çekirgeler yer aldı. Bu çekirgelerin görüldüğü ilçelerden biri de Arnavutköy oldu. İlçedeki Atatürk Mahallesi’nde yaşayan Erdal Sayan, çekirgelerden şikayetçi olduğunu anlattı.
EVDE ÇOCUK OLDUĞU İÇİN CAMLARI AÇIK TUTAMIYOR
Sayan eşinin balkona çıktığında çığlık atarak geri geldiğini söyledi. Balkona çıktığında birden fazla çekirge gördüğünü ifade etti. Bu çekirgelerin köyde görülenlerden daha büyük olduğunu belirtti. Evde çocuk olduğu için camları açık tutmamaya çalıştığını söyledi. Çocukları ve eşinin çok korktuğunu da ekledi.
POPÜLASYON ARTIŞI SICAK HAVA VE HASADA BAĞLANIYOR
Megakentteki ani popülasyon artışı sıcak hava ve Trakya’daki hasat dönemine bağlanıyor. Gece saatlerinde nemden bunalan vatandaşların pencerelerini açmasının da etkili olduğu belirtiliyor. Evlerdeki yapay ışık kaynaklarının çekirgeleri içeri çektiğine dikkat çekiliyor.
UZMANLAR ÇEKİRGELERİN ÖLDÜRÜLMEMESİNİ İSTİYOR
Görüntülerdeki çekirgelerin Çağaboğan olarak bilinen Saga ephippigera türü olduğu ifade ediliyor. Bazı görüntülerde ise Mısır çekirgesi olarak bilinen Anacridium aegyptium türü yer alıyor. Her iki türün de insanlar için bir tehdit oluşturmadığı biliniyor. Uzmanlar ekolojik dengenin korunması için bu çekirgelerin öldürülmemesi gerektiğini vurguluyor.