İşte Türkiye’nin ‘Musul’ kararı

Irak Merkezi Yönetimi'nin, konuyu BM'ye taşımasına karşın Türkiye, kamptaki varlığını sürdürmeyi ve mümkünse büyütmeyi kararlaştırdı.

Türkiye'nin, DAEŞ'la mücadele kapsamında eğitim verdiği Musul yakınlarındaki Başika Askeri Eğitim Kampı'nın statüsü ile ilgili pazarlıklar sürüyor.

Irak Merkezi Yönetimi'nin, konuyu BM'ye taşımasına karşın Türkiye, kamptaki varlığını sürdürmeyi ve mümkünse büyütmeyi kararlaştırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun özel temsilcisi sıfatıyla Bağdat'a giden ve Irak Başbakanı Haydar el Ebadi, Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Savunma Bakanı Halit el Ubeydi ile görüşen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan iki noktada ilerleme sağladı. Buna göre,
Türk askerinin bulunduğu eğitim kampı, güvenlik riskleri ve Irak Merkezi Yönetimi'nin öncelikleri dikkate alınarak düzenlenecek.

Türkiye ile Irak arasında savunma alanında işbirliğini güçlendirecek askeri koordinasyon mekanizması kurulacak.

GERİ ÇEKİLME YOK

Irak Merkezi Yönetimi'nin daha çok İran'ın etkisinde kaldığını, bu nedenle uluslararası toplumu yanıltıcı bilgilerle harekete geçirmeye çalıştığını düşünen Türkiye ise şu üç konuda kesin kararlı:
Türk askeri Musul'da kalmaya devam edecek.
DAEŞ'in etkisizleştirilmesi sürecinde Bağdat'ın beklentilerini de karşılamak üzere birlikte yönetim mekanizması kurulacak.
DAEŞ'le mücadele için karada da koalisyon güçleri ile koordineli çalışma yürütülecek.
Irak tarafının hassasiyetlerini gözeterek Musul'daki askeri eğitim kampının "uluslararası koalisyonla" uyumlu faaliyet göstermesine sıcak bakan Ankara, kampın güvenliğini sağlamak üzere gereken savunma amaçlı tank takviyesini de tamamlamayı istiyor. Musul'da halen 18 Türk tankının bulunduğu, planlamanın 40 tank üzerinden yapıldığı, 22 tankın sevkıyatının sınırda bekletildiği belirtiliyor.

IRAK'TA TÜRK BAYRAĞI YAKTILAR

Bağdat'ın merkezinde bulunan Tahrir Meydanı'nda Şii milis güçleri tarafından düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi ellerinde Irak ve milis güçlerinden oluşan Haşdi Şabi bayraklarıyla katıldı. Türkiye karşıtı slogan atan göstericilerin Türk bayrağını yaktığı görüldü.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Togg 671 Bin Liraya Sıfır Faizli Kampanya Duyurdu

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu, Haziran ayına yönelik bireysel ve kurumsal finansman desteğini duyurdu ve kampanyada sıfır faizli taksitli krediler öne çıkıyor. Sedan modeli T10F V2 için 900 bin liraya kadar 12 ay vade sunuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’ye Güç Katacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Milli Güvenlik Konferansları Açılış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında terörsüz Türkiye sürecine vurgu yaptı.

LGS’de İlk Kez Beslenme Paketi Dağıtılacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenecek LGS kapsamındaki merkezi sınavda, velilerin onay verdiği 924 bin 191 öğrenciye ilk kez beslenme paketi dağıtılacak. Sınav 13 Haziran Cumartesi günü yapılacak.

CHP’de İki Ayrı Grup Toplantısı

CHP'de haftalardır süren ve kimin konuşacağına dair belirsizlik yaratan grup toplantısı krizi sona erdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, partililerini saat 14.00'te Genel Merkez'e çağırarak tartışmaları noktaladı.

Filipinler’de 7,8’lik Deprem: 41 Can Kaybı ve Yollar Çöktü

Filipinler'in güneyindeki Mindanao Adası açıklarında meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde can kaybı 41'e yükseldi. 450'den fazla kişi yaralandı ve binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.